Wednesday 31 December 2014

Τρεις Καραγκούνηδες ξεκίνησαν για Αθήνα αλλά κατέληξαν στις Σοφάδες!

 

Εντυπωσιακό! Από αυτά που είναι δύσκολο να πιστέψεις· που σπανίως συμβαίνουν. Και όμως αληθινό. Εχθές μόλις, τρεις Καραγκούνηδες, τρεις Καραγκουναραίοι, εξεκίνησαν από τις Σοφάδες με προορισμό την Αθήνα. Θα πήγαιναν εκεί για κάτι ψώνια εορταστικά της τελευταίας στιγμής και θα εγύρισαν σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στα σπίτια τους, τα Καρδιτσιώτικα. Είχαν συμφωνήσει να ταξιδέψουν με το αμάξι του ενός Καραγκούνη, του Αθανάση (ένα κατακόκκινο NISSAN), αλλά να τσοντάρουν όλοι για τα έξοδα της μπεντζίνας και των διοδίων. Πρωί ξεκίνησαν, κατά τις επτά, για το ταξίδι στην πρωτεύουσα· ώστε να φτάσουν νωρίς, να είχαν χρόνο για τα ψώνια, και αργά το απόγευμα να κινούσαν για το ταξίδι της επιστροφής. Ξεκίνησαν ομαλά, ωστόσο, μετά από κάμποσες ώρες, αντί να φτάσουν στην Αθήνα, κατέληξαν και πάλι στις Σοφάδες! «Δεν ξέρουμε πως έγινε. Πρέπει να μπερδευτήκαμε. Ίσως, σε μια δόση, να στρίψαμε κάπου που δεν ήπρεπε και αντί για Αθήνα καταλήξαμε πίσω στις Σοφάδες…» είπε, εμφανώς προβληματισμένος, ο οδηγός του Καραγκούνικου οχήματος. Ο Θωμάς και ο Ιορδάνης, όμως, οι άλλοι δύο συνεπιβάτες Καραγκουναραίοι, είχαν μια διαφορετική ερμηνεία: «Σαν να συνέβηκε κάτι περίεργο, μαγικό. Κάτι που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ως τα τώρα…». Να πρόκειται, πράγματι, για κάτι το μεταφυσικό και υπερκόσμιο; Ίσως μια τρύπα στον χρόνο που επέτρεψε στους τρεις Καραγκούνηδες ένα σύντομο χωροχρονικό ταξίδι χωρίς στην πραγματικότητα να μετακινηθούν; Μήπως η εξήγηση είναι πιο απλή, και το παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται στo γνωστό σε όλους επίπεδο της Καραγκούνικης ευφυΐας; Όπως και να ’χει, οι τρεις φίλοι και συνεπιβάτες δεν έδειξαν να το παίρνουν κατάκαρδα. «Δεν πειράζει. Θα πάμε άλλη φορά στην Αθήνα. Κάθε εμπόδιο για καλό, αφού γλυτώσαμε και τον απογευματινό χιονιά που θα δυσκόλευε την επιστροφή μας από την Εθνική οδό. Και κάναμαν τελικά τα ψώνια μας απ’ εδώ, απ’ την Καρδίτσα μας, που μπορεί να μην έχει και την πρώτη ποικιλία, αλλά έτσι ενισχύσαμε τους τοπικούς εμπόρους!» δήλωσαν με μια φωνή οι αποσβολωμένοι και disorientated Καραγκούνηδες, προτού επιστρέψουν, ευτυχισμένοι, στα σπίτια τους για τις ετοιμασίες της Πρωτοχρονιάς.

Tuesday 30 December 2014

Καρδιτσιώτης, με το που προκηρύχθηκαν εκλογές, τραγούδαγε «τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»!


Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε σε πλήθος (βαρυστομαχιασμένων) Καρδιτσιωτών, ένα πρωτόφαντο θέαμα που έλαβε χώρα εντός του Παυσιλύπου:  χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης των εκλογών, ένας αγανακτισμένος Καρδιτσιώτης άρχισε να τραγουδά με την κιθάρα του «τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»! Ένα θέαμα έντονο, δημοκρατικό, αληθινό, βγαλμένο, θαρρείς, από παλαιότερες εποχές, τότε που βασίλευε η ελπίδα για μια Ελλάδα καλύτερη· για μια Ελλάδα δημοκρατικότερη. «Παιδιά, δεν είναι μακριά η ώρα που θα την κάνουμε την αλλαγή· που θα μιλήσει επιτέλους ο Λαός και θα φέρει σε τούτο τον τόπο την ελπίδα. Θα ξανάρθει ωρέ το χαμόγελο στα χείλη του Έλληνα, στα χείλη του Καρδιτσιώτη!» είπε ο συγκινημένος ακτιβιστής, ξαναπιάνοντας την κιθάρα του και συνεχίζονταν το τραγούδι με πιότερο πάθος. 

Monday 29 December 2014

Θανάσης ο Καρδιτσιώτης: «Πάμε σε εκλογές!»


Ο Θανάσης, ο υπάλληλος του δήμου της Καρδίτσας, αγωνιούσε όλες ετούτες τις μέρες – και μάλιστα πολύ. Εύλογη η αγωνία του. Δεν ήβλεπε την ώρα και τη στιγμή να γίνουν εκλογές. Να μπορέσει κι αυτός να μιλήσει. Να αποφασίσει. Να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια του – στο μέτρο βέβαια που του αναλογεί. «Οριστικό: Πάμε σε εκλογές!» έγραψε στο πρώτο του tweet o Θανάσης. «Ήλθε η ώρα να μιλήσει ο Λαός!» ήρθε καπάκι το δεύτερο. Μπορεί να μην είχε πολλούς «φόλοερς» (10 και μετρημένοι ήσαντε), ωστόσο ένιωθε ότι εκείνη την ώρα παρενέβαινε στα δημόσια πράγματα ο Θανάσης! Ο Θανάσης που αγωνιά. Ο Θανάσης που γρηγορεί. Ο Θανάσης που θέλει πάση θυσία να ψηφίσει. Για να μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα. Για να μπορέσει να διαμορφώσει τις εξελίξεις καταπώς θέλει και μπορεί!

Εμπειρία από ένα ταξίδι στην Λίμνη Πλαστήρα!

 

Και ποιος δεν έχει ακούσει τη Λίμνη Πλαστήρα – το καμάρι της Καρδίτσας! Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να φύγουμε από την πολύβουη Αθήνα και να την επισκεφτούμε για κάποιες μέρες σε αναζήτηση ησυχίας. Και ησυχία βρήκαμε αλλά εφάγαμε και καλά: λουκάνικο, σκορδοστούμπι, χοιρινό, προβατίνα, κοκορέτσι, κεφαλάκια – οι Καρδιτσιώτες δείχνουν να ζουν για το φαΐ, δείχνουν να ζουν για να καταναλώνουν κρέας! Επισκεφθήκαμε και το κέντρο της Καρδίτσας όταν, κουρασμένοι από την μόνωση της λίμνης, αναζητήσαμε κοσμοπολιτισμό. Μαγεία! Ναι, οι Καρδιτσιώτες ξέρουν να ζουν! Να γεύονται τη ζωή μέχρι το μεδούλι! Άνθρωποι απλοί, απλοϊκοί, χωρίς σπουδαίες αναζητήσεις ίσως, ενδεχομένως δίχως στενές σχέσεις με το γούστο και την πνευματικότητα, αλλά με μια διάθεση να ξεδιαλέγουν τα βασικά της ζωής – και να ορμάνε καταπάνω: φαί (κρέας), πιοτό (τσίπουρο) και ατέλειωτο ύπνο – ύπνο μεσημέρι και βράδυ! Ναι, δεν θα το αρνηθούμε: η πόλη της Καρδίτσας είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας· και οι Καρδιτσιώτες οι πιο αντιπροσωπευτικοί Έλληνες! Χωρίς περιστροφές ας πούμε ότι η Καρδίτσα πρέπει να αποτελεί σταθερό εκδρομικό προορισμό για όποιον θέλει να γεύεται τη ζωή!· για όποιον θέλει να γεύεται Ελλάδα!

Καρδιτσιώτης έφαγε αντιλυσσικό εμβόλιο για αλεπούδες!


Συνέβη κι αυτό! Δυστυχώς! Μεσήλικας Καρδιτσιώτης, φίλος των περιηγήσεων και της οικολογίας, αποφάσισε να περπατήσει (που αλλού;) πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα! Την έκαμε τη βόλτα του με ζέση, ρουφώντας αχόρταγα Καρδιτσιώτικες και Λιμνοπλαστηριακές εικόνες, ήχους, μυρωδιές. Αξάφνου, εκεί που ξαπόσταινε, για να μπορέσει να συνεχίσει με περίσσια δύναμη τη συναρπαστική περιήγησή του, εντόπισε κάτι συσκευασμένο που του έμοιαζε σαν τρόφιμο. Πείναγε κιόλας, οι καιροί είναι δύσκολοι και με τούτη την κρίση που έχει χτυπήσει τους πάντες και ειδικά τους Καρδιτσιώτες, και, αφού το μύρισε και το περιεργάστηκε, το βρήκε κατά τα φαινόμενα εντάξει και αποφάσισε να το φάει! Μετά από λίγο βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας για τα σχετικά. «Τώρα έβαλα μυαλό!» είπε στους γιατρούς ο Καρδιτσιώτης. «Και δεν πρόκειται να ματαφάω κάτι που βρίσκω κάτω». Πάλι καλά ο Καρδιτσιώτης...

Sunday 28 December 2014

Υπάρχει και Καρδιτσιώτης πάνω στο φλεγόμενο πλοίο «Νόρμαν Ατλάντικ»!


Δεν έφτανε ο πρωινός σεισμός, ήλθε και ακόμη ένα δυσάρεστο γεγονός να βαρύνει την ήδη βαριά ατμόσφαιρα στην πόλη της Καρδίτσας. Μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι απάνω στο φλεγόμενο Νόρμαν Ατλάντικ βρίσκεται και ένας Καρδιτσιώτης! – που ταξίδευε, μάλιστα, μονάχος του! Ο Καρδιτσιώτης δεν είχε παρέα να περάσει τις γιορτές και αποφάσισε να ταξιδέψει μόνος του ίσαμε την Ιταλία. Η τύχη, όμως, δεν τα ’φερε δεξιά στον άτυχο Καρδιτσιώτη που του ’τυχε η δυσάρεστη κατάσταση της πυρκαγιάς. «Ήταν το πρώτο του ταξίδι μακριά από την Καρδίτσα» δήλωσε συνάδελφός του.  Κι εδώ βρίσκεται η τραγική ειρωνεία, αφού ο Καρδιτσιώτης φοβόταν παθολογικά τα ταξίδια. Πληροφορίες από το πλήρωμα του πλοίου αναφέρουν ότι ο Καρδιτσιώτης (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεσή μας) έχει καταβληθεί από πανικό, χειρονομεί με ένταση, κλαίει και φωνάζει συνεχώς! «Μανούλα μ’ και πατέρα μ’, Μουζάκι μ’ και Σοφάδες μ’, Λίμνη Πλαστήρα μ’ και Παπαράντζα μ’, Καρδίτσα μ’ και Καρδιτσομαγούλα μ’!». Ετούτα τα σπαρακτικά λόγια βγαίνουν, ώρες τώρα, από το στόμα του εν κινδύνω Καρδιτσιώτη. Τον συντροφεύουν οι ειλικρινέστερες ευχές μας για ταχεία διάσωση και ασφαλή επιστροφή στην γενέτειρά του, την Καρδίτσα.

Νέος σεισμός στην Καρδίτσα: τα ’καναν πάνω τους οι Καρδιτσιώτες!

 

Νέος σεισμός έγινε αισθητός, σήμερα στις 07:40 το πρωί, στην πόλη της Καρδίτσας! Ήταν ένας από τους πολλούς, απανωτούς σεισμούς που έχουν χτυπήσει την θεσσαλική πόλη. Με το που άρχισαν να αισθάνονται τον σεισμό, πολλοί Καρδιτσιώτες, ανήσυχοι, βγήκαν από το σπίτι τους. «Άμα μείνουμε μέσα, μπορεί ο σεισμός να μας καταπλακώσει!» δήλωσαν έντρομοι. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που είχε επίκεντρο της περιοχή της Βατσουνιάς, στον νομό Καρδίτσας, ήταν [μόλις] 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» ανακοίνωσε τον Ινστιτούτο καθησυχάζοντας τους ταραγμένους Καρδιτσιώτες, οι οποίοι δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι τα έκαναν πάνω τους!

Πρωταθλητές στον εκκλησιασμό οι Καρδιτσιώτες!


Ένα εντυπωσιακό στοιχείο έρχεται να πιστοποιήσει μια νέα πρωτιά για την πόλη της Καρδίτσας. Ναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Καρδιτσιώτες εκκλησιάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους Έλληνες! Γέροι και νέοι, άνδρες και γυναίκες όχι μόνο σπεύδουν μαζικά στις Καρδιτσιώτικες εκκλησιές, αλλά εκκλησιάζονται  και με πρωτόγνωρο σθένος! Οι Καρδιτσιώτες έχουν μάθει να τιμούν τον δημιουργό τους. Αυτό ας θεωρηθεί βέβαιον. Κι ας πιστεύουν κάποιοι ότι οι Καρδιτσιώτες διατηρούν μια πρωτόγονη σχέση με το Θείο, μια σχέση συναλλαγής και κουτοπονηρίας, αφού θεωρούν ότι αν λείψουν από την εκκλησία, ο Θεός και Πατέρας τους θα τους βάλει απουσία, και τότε –ω! τότε– ποιος ξέρει τι δεινά μπορεί να φέρει το Άγιον Πνεύμα πάνω από το Καρδιτσιώτικο κεφάλι τους! Όπως και να ’χει, εδώ μιλούμε για ένα επίτευγμα αξιοθαύμαστο. Που χαρίζει ακόμη μια νίκη στην ιστορική θεσσαλική πόλη! Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρωτιά, για μια νέα πρωτιά, που τιμά την πόλη της Καρδίτσας! Που τιμά τους Καρδιτσιώτες – και με το παραπάνω!

Saturday 27 December 2014

Στέφανος και Μανώλα: ένα ευτυχισμένο ζευγάρι της Καρδίτσας!


Δύσκολη δουλειά να περιγράψεις το δέσιμο του Στέφανου και την Μανώλας – ετούτου δω του εκπληκτικού ζευγαριού! Λες και ήταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Έρωτας! – όχι αστεία. Ένας έρωτας που έκαμε την εμφάνισή του πάνω από τα κεφάλια (τις καρδιές, καλύτερα) των δύο Καρδιτσιωτών· ένας έρωτας πρωτότυπος, δυνατός, φλογοβόλος, που κρατεί καλά ίσαμε σήμερα. Ζουν ο ένας για τον άλλον τα δυο αυτά παλικαρόπουλα. Με τον έρωτα να δαφνοστεφανώνει την καθημερινότητά τους. Μια καθημερινότητα μάλλον τετριμμένη, χωρίς ιδιαίτερες διεξόδους ή απαιτήσεις.  Με την αγάπη, ωστόσο, μια αγάπη απλόχερη, να δίνει νόημα στον βίο τους. Ζουν ο ένας για τον άλλον τα δυο αυτά παιδιά. Και το μόνο που θέλουν είναι «να κάνουνε πράγματα μαζί». Αυτό θέλουν. Αυτό λένε. Και –γιατί κανείς να το αρνηθεί– το κάνουν πράξη· πράξη που τους προσφέρει πληρότητα. Η ευτυχία των δύο Καρδιτσιωτών έρχεται να ολοκληρωθεί από μια λεπτομέρεια: το ότι τα δύο αυτά παιδόπουλα γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή κοντά–κοντά. Ο Στέφανος σαν σήμερα – κάθε 27 του Δεκέμβρη· και η Μανώλα δυο μόλις μέρες πρωτύτερα – στις 25, ανήμερα  Χριστούγεννα! Με αποτέλεσμα, όπως λέει ευτυχισμένη η γλυκιά Μανώλα «να πιάνουμε τη γιορτή, την δική μας προσωπική γιορτή, από τις 25, και να την κρατάμε χωρίς σταματημό για τρεις ολόκληρες μέρες – ίσαμε τις 27! Είναι μια ευτυχισμένη σύμπτωση, ένα δώρο έρωτα που κάνουμε στους εαυτούς μας!». Όλα συνωμοτούν για να ευτυχίσουν ο Στέφανος και η Μανώλα. Όλα – ακόμα και οι ονομαστικές τους εορτές. Σαν μια ευλογία του Έρωτα σε τούτο το σημαντικό ζευγάρι! Και ταυτοχρόνως, από την δική τους πλευρά, σαν μια σπονδή στον θεό Έρωτα που τους έκαμε τόσο μα τόσο πλήρεις! Που τους έδωσε το προνόμιο να ζουν μια δεμένη, πλήρη ευτυχίας ζωή, στην πόλη της Καρδίτσας! 

Friday 26 December 2014

«Γκολ στην κοινωνική αδικία» βάζει αύριο η Καρδίτσα!


Μια σπουδαία έμπνευση προερχόμενη από τα σπλάχνα του Καρδιτσιώτικου, προοδευτικής κοπής, κόσμου γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Μια πρωτοβουλία η οποία θα λάβει σάρκα και οστά αύριο. Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ μελών του Συλλόγου Δημοκρατίας και Αλληλεγγύης Καρδίτσας και του ΣΥΡΙΖΑ Καρδιτσομαγούλας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο περίφημο Παλέρμο! Κάτω από τον τίτλο «Γκολ στην αδικία», μέλη των δύο σημαντικών Καρδιτσιώτικων συλλογικοτήτων θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους». Όχι, βέβαια, με σκοπό τη νίκη και την επικράτηση – κάτι, άλλωστε, τελείως ξένο προς τα προοδευτικά αριστερά ήθη. Αλλά στοχεύοντας στην βοήθεια προς όλους τους Καρδιτσιώτες πάσχοντες. Όχι, η αρωγή δεν θα έχει οικονομικό χαρακτήρα – κάτι που θα οπωσδήποτε θα μαγάριζε την τόσο θετική αυτή πρωτοβουλία. Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης θα είναι καθαρά ηθικός! – μια ηθική τονωτική ένεση προς όλους τους αναξιοπαθούντες. Ένα γλυκό, γιομάτο ανθρωπιά μήνυμα που θα λέει «δεν είστε μόνοι, είμαστε κι εμείς μαζί σας»! Σημαντικό μήνυμα αυτό. Με ανθρωπιστικό περιεχόμενο από τα πιο σπουδαία! Αξιέπαινη ετούτη δω η πρωτοβουλία. Και σίγουρα άξια μίμησης κι από άλλους φορείς. Για να μπορέσουμε –επιτέλους!– να περάσουμε από το Εγώ στο Εμείς. Για να κυριαρχήσει η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη και η Ανθρωπιά. Για να σταματήσει, οριστικά και αμετάκλητα, η εκμετάλλευση αθρώπου από άθρωπο. Για να βάλουμε όλοι μαζί ένα γκολ στην κοινωνική αδικία!

Καρδιτσιώτης πήγε στο Παρίσι και έμαθε να φορεί καμπαρντίνα!


Όλοι ξέρουμε πόσο το περιβάλλον διαμορφώνει. Όχι μονάχα συνειδήσεις αλλά και γούστα – συμπεριφορές. Κάτι τέτοιο συνέβη –και μάλιστα με τρόπο εκτυφλωτικό– και στην περίπτωση του Θωμά Κότσιαλου, του ανήσυχου Καρδιτσιώτη που ήθελε να φεύγει από την Καρδιτσιώτικη στενότητα (αλλά και την Ελληνική) και να ανοίγει, συχνά-πυκνά, πανιά για προορισμούς πολιτισμικά ανώτερους. Να γλείφει κάτι από αυτή την πολιτισμική ανωτερότητα γύρευε ο Καρδιτσιώτης· να τσιμπουκώνει το εκλεπτυσμένο και το ραφιναρισμένο και ακολούθως ό,τι κέρδος κατακτούσε από ετούτη την εμπειρία να το μεταλαμπαδεύει στην Καρδίτσα – αφού έτσι τα ’φερε η ζωή και δεν μπορούσε να μεταναστεύσει οριστικά σε τόπους άλλων προδιαγραφών. Ξίνιζε ο Κότσιαλος με όσα συναντούσε στη γενέτειρά του. Όλα του έφταιγαν. Μιλούσε για βλάχους και απολίτιστους. Καυτηρίαζε τον αγροίκο τρόπο συμπεριφοράς και την χονδροειδή «σκέψη». Τον επαρχιωτισμό, τον φιλοτομαρισμό, καθώς και την ισχυρογνωμοσύνη και ξεροκεφαλιά του Καρδιτσιώτη. Και όμως, άντεχε. Και ζούσε στην Καρδίτσα, αφού δεν είχε τα προσόντα να μετακινηθεί κάπου αλλού. Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε ότι δεν μπορούσε να ταξιδεύει. Αρχικά, ταξίδευε σε βαλκανικούς προορισμούς. Ο λόγος ήταν ότι ενδομύχως φοβόταν να βρεθεί αυτός, ένας Καρδιτσιώτης, στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Μην τον απορρίψουν. Μην τον περιγελάσουν. Εφέτος, όμως, έκαμε το μεγάλο βήμα: να ικανοποιήσει το μεγάλο του όνειρο – να πάει στο Παρίσι! Και πήγε, πράγματι, στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ο Θωμάς ο Κότσιαλος. Στα τέλη Νοεμβρίου. Για τρεις ολόκληρες μέρες! Και στιγματίστηκε από την παριζιάνικη επιρροή! Γι’ αυτό και, άμα τη επιστροφή του απ’ το Παρίσι, φορούσε στην Καρδίτσα μονάχα καμπαρντίνα («γκαπαρδίνα» όπως την έλεγε). Μια καμπαρντίνα παριζιάνικη. Που δεν την αποχωριζόταν ποτέ. Θωμάς Κότσιαλος: ένας αναζητητής του Ωραίου με γαλλική καμπαρντίνα («γκαπαρδίνα») στην Καρδίτσα. 

Thursday 25 December 2014

Είμαι υπερήφανος που είμαι Καρδιτσιώτης!


Μια μέρα σαν τα Χριστούγεννα, μια τόσο μεγάλη εορτή, θεωρείται –και σωστά!– μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απολογισμούς και ενδοσκοπήσεις. Έτσι και ο Θανάσης Σαλταπίδας, ο νεαρός επιστήμονας, μετά το πλούσιο (όσο, εν πάση περιπτώσει, πλούσιο μπορεί να είναι με τούτη την καταραμένη κρίση) χριστουγεννιάτικο τραπέζι, προχώρησε, ενώπιον των γονέων του αλλά και της θείας του της Ευτέρπης, σε έναν δημόσιο απολογισμό – έναν απολογισμό ουσίας: «Θέλω να σας πω πως, αν και δεν ζω πια στην Καρδίτσα, είμαι υπερήφανος που είμαι Καρδιτσιώτης!». Μια τέτοια δήλωση–απολογισμός γέμισε με συγκίνηση όλους τους παρισταμένους, κάνοντάς τους να νιώσουν κι εκείνοι υπερήφανοι για την δική τους Καρδιτσιώτικη καταγωγή.

Τραγικό! Έκλεψαν Καρδιτσιώτη που έλεγε τα κάλαντα!


Συμβαίνουν και αυτά σε ετούτες τις βάρβαρες εποχές όπου επικρατεί όχι μονάχα η αδικία, αλλά και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Καρδιτσιώτης έφηβος, που βρέθηκε μαζί με τους γονείς του στην Αθήνα για να περάσει σε συγγενική του οικογένεια τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, κίνησε χθες παραμονή, παρέα με το γλυκόηχο τριγωνάκι του, για να πει τα κάλαντα. Λίγα χρήματα είχε καταφέρει να ενθυλακώσει ο Καρδιτσιώτης (γαϊδουρο)έφηβος, αλλά ακόμη κι αυτά τα λίγα τα έχασε με επώδυνο τρόπο, αφού δέχθηκε επίθεση από δύο μεσήλικες άνδρες που του αφαίρεσαν βιαίως το προϊόν εξάωρου τραγουδιστικού κόπου! «Σας παρακαλώ, αφήστε με. Δεν είμαι από εδώ. Είμαι από την Καρδίτσα!» ψέλλισε ο έφηβος Καρδιτσιώτης, χωρίς όμως ετούτη η τόσο σπαρακτική έκκληση να συγκινήσει τους δύο άνδρες. «Από του χρόνου, ποτέ πια κάλαντα εκτός έδρας!» ορκίστηκε στον εαυτό του ο επαρχιώτης έφηβος. «Κάλαντα μόνο στην Καρδίτσα!» συμπλήρωσε με αποφασιστικότητα.  

Wednesday 24 December 2014

Άγιος Βασίλης ο Ντανοβασίλης!

 

Δεν πέρασαν παρά μερικές μόνο ημέρες από τότε που αναφερθήκαμε στην περίπτωση του Βασίλη Ντανοβασίλη, του τολμητία Καρδιτσιώτη που βρέθηκε παγωμένος (και τελικά, ευτυχώς, ζωντανός) κάπου στην ξένη γη της Αλάσκας. Ο ανανήψας Βασίλης έχει πλέον βρει πλήρως την υγειά του και επέστρεψε, εκών άκων, στην πολυαγαπημένη του Καρδίτσα. Ο λόγος, όμως, που τον οδήγησε στην παγωμένη ξενιτιά, δηλ. η ανεργία, συνέχιζε να υφίσταται. Τελικά, μόλις χθες, βρέθηκε μια εκ των ενόντων λύση. Λύση όχι για χόρταση, αφού ομιλούμε για μια part-time απασχόληση, αλλά πάντως μια κάποια λύση. Έμπορος ενδυμάτων  της Καρδίτσας που συγκινήθηκε από την περίπτωση του Ντανοβασίλη (γνωστού πλέον και ως «κατεψυγμένου της Καρδίτσας») τον προσέλαβε, με ικανοποιητικό μάλιστα μεροκάματο, να υποδύεται ως κράχτης, έξω από το κατάστημα, τον Άι-Βασίλη! Ευτυχώς, ετούτες τις γιορτές, βρέθηκε περίσσευμα καρδιάς από έναν εμπορευόμενο συνάνθρωπό μας. Ένα καλό περίσσευμα καρδιάς ικανό να προσφέρει, έστω και πρόσκαιρα, για λίγες μόνο ημέρες, βοήθεια οικονομική αλλά και ψυχική σε έναν πάσχοντα συνάνθρωπό μας! 

Ακουστικό κινητού τηλεφώνου: αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο που κάνει θραύση φέτος στην Καρδίτσα!


Δύσκολες οικονομικά ετούτες οι μέρες, σφιχτές, αναμφίβολα χωρίς μεγάλες ανέσεις. Μπορεί να μην υπάρχει περίσσια χρήματος, ωστόσο, ανάμεσα στους Καρδιτσιώτες υπάρχει μεγάλη διάθεση για προσφορά, αφού υπάρχει μεγάλη καρδιά. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η Καρδιτσιώτικη καρδιά! Έτσι, η σπάνις σε ρευστό δεν θα εμποδίζει, ούτε και τούτη την χρονιά, τη ζεστή ανταλλαγή δώρων μεταξύ συγγενών και φίλων – ένα συνήθειο που κρατάει και στην Καρδίτσα μπόλικα χρόνια! Βέβαια, οι Καρδιτσιώτες, παραδοσιακά στις γιορτές, συνήθιζαν να δίνουν πεσκέσι προϊόντα της δικής τους παραγωγής: τσίπουρο, κρασί, λουκάνικο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Αυτά ήσαν και τα δώρα που δίνονταν και στα Καρδιτσόπουλα που έλεγαν τα κάλαντα – τώρα τα κωλόπαιδα ζητάνε χρήμα! Και εφέτος, λοιπόν, θα δοθούν δώρα. Χωρίς αμφιβολία. Ίσως δώρα χαμηλής χρηματικής αξίας· αλλά μεγάλης αξίας συναισθηματικής! Με βάση τις πληροφορίες μας, ένα από τα δώρα που θα κάνει θραύση αυτά τα Χριστούγεννα είναι το ακουστικού κινητού τηλεφώνου! Που προσφέρεται, μάλιστα, σε πάμπολλα χρώματα – να πάρει ο κάθε Καρδιτσιώτης όποιο χρώμα τραβά η ψυχή του! Ένα δώρα οικονομικό μεν αλλά και τόσο εύχρηστο, που θα το χαρούν οι Καρδιτσιώτες με την ψυχή τους, δεδομένου ότι ακόμη και οι Καρδιτσιώτες την σήμερον κατέχουν κινητό! Γιατί έχουν πολλά να πουν οι Καρδιτσιώτες! Και δη σημαντικά! 

Ρετσίνα Μιχάλη Γεωργιάδη θα πιει στις γιορτές η Καρδίτσα!


Χρονιάρες μέρες ετούτες, και τα Καρδιτσιώτικα σπιτικά κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες για το περίφημο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά οπωσδήποτε και για το Πρωτοχρονιάτικο. Κρέατα, κάθε λογής και ποιότητας, θα στολίσουν τα Καρδιτσιώτικα τραπέζια. Αλλά οι γιορτάρες μέρες απαιτούν και οινοποσία. Τις καθημερινές, οι Καρδιτσιώτες απολαμβάνουν κρασί χύμα, πολλές φορές και δικής τους παραγωγής. Ετούτες τις μέρες, όμως, τις ιδιαίτερες, τις μέρες τις χρονιάρες, θα βάλουν στο τραπέζι τους κρασί εμφιαλωμένο. Ρετσίνα φυσικά. Και μάλιστα ρετσίνα Μιχάλη Γεωργιάδη – αυτό είναι το κρασί που πουλάει καλά στα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα της Καρδίτσας ετούτες τις μέρες! 

Tuesday 23 December 2014

Οι μασχάλες της Ασημίνας…


Μια εντελώς έντονη, χαρακτηριστική αποφορά έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς βουλευτές μας κατά τη σημερινή, δεύτερη, κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλως συμπτωματικώς, οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές κάθονταν όλοι πλησίον της βουλευτού Καρδίτσης της ΝΔ, Ασημίνας Σκόνδρα. Κάτι που τους κίνησε την περιέργεια, μιας και πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως η αποφορά οφειλόταν στην Καρδιτσιώτισα πολιτεύτρια – και πιο συγκεκριμένα στις μασχάλες της («μασχαλίλα» χαρακτήρισαν την δυσάρεστη οσμή δύο βουλευτές). Τελικά, όμως, φρονιμότερες σκέψεις κυριάρχησαν, αφού πολύπειρος βουλευτής της συμπολιτεύσεως εβεβαίωσε ότι η Σκόνδρα τηρεί σχολαστικά όλους του κανόνες υγιεινής. Και πράγματι, έτσι φαίνεται να έχουν τα πράγματα, υπό μίαν αίρεση: η Καρδιτσιώτισα πολιτευόμενη να αγωνιούσε τόσο πολύ για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας και το μέλλον αυτού του Λαού στην περίπτωση που δεν εκλεγόταν Πρόεδρος, ώστε να ίδρωσε υπερβολικά δημιουργώντας, άθελα της, δύσοσμες παρενέργειες! Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, θεωρούμε απίθανη μια τέτοια εκδοχή, δεδομένου ότι η συμπαθέστατη και ικανότατη Ασημίνα είναι τόσο καθαρή στο σώμα όσο και στον πολιτικό της λόγο.

Φιλανθρωπία από την ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας! Πάντα τέτοια!


Σημαντικό πράγμα η φιλανθρωπία! Όχι μονάχα γιατί, σε τούτους τους δύσκολους καιρούς, παρέχει χείρα βοηθείας σε πλείστους όσους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλά και γιατί ανακουφίζει όσους την ασκούν, δεδομένου ότι τους παρέχει μιαν αίσθηση υπεροχής και ανωτερότητας έναντι των αναξιοπαθούντων. (Εδώ θα άξιζε να τονιστεί η επί του θέματος συνεισφορά του φιλοσόφου Max Scheler στο οικείο κεφάλαιο του σημαντικού έργου του Ο Μνησίκακος Άνθρωπος.) Έτσι και τα νιάτα της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας, ετούτα τα σημαντικά και ευαίσθητα νιάτα, πλημμυρισμένα από φιλάνθρωπα αισθήματα, προχώρησαν σε φιλανθρωπική δράση (πάντα υπό το φως των προβολέων του σημαντικού τοπικού Τύπου και σε συνεργασία με τους αναπόφευκτους παπάδες) δωρίζοντας πλήθος καλούδια! Τι τζελ για τα μαλλιά, τι φούτερ και πουλοβεράκια για να ρίχνονται στους ώμους όταν πιάνει ψύχρα, αλλά και τι παπούτσια Texter (αν ήσαν στην Αθήνα θα «φιλανθρώπιζαν» με Timberland, αλλά η πόλη τους είναι –δυστυχώς γι’ αυτούς και τις φιλοδοξίες τους– η Καρδίτσα).  Μπράβο στους Καρδιτσιώτες ΟΝΝΕΔίτες! Μπράβο στα δεξιά Καρδιτσιώτικα νιάτα!Μόνο καλά λόγια έχει να πει κανείς για μια τέτοια (οπωσδήποτε σημαντική) πρωτοβουλία, που δείχνει τι σημαίνει ΟΝΝΕΔ· που δείχνει τι σημαίνει Καρδίτσα!

Λουκανικόπιτα γιά Λουκανόπιτα; Τι λέει η Καρδίτσα για ένα τόσο σημαντικό δίλημμα…


Ίσως όχι και το πιο σημαντικό ερώτημα του κόσμου, πάντως αναμφισβήτητα  ένα ερώτημα με τη δική του σημασία: λουκανικόπιτα ή λουκανόπιτα; Ποιο είναι άραγε το πιο σωστό; Οι Καρδιτσιώτες προτιμούν την δεύτερη εκδοχή: λουκανόπιτα! Και ίσως να έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι καταναλώνουν τόσο πολύ λουκάνικο – περσότερο ίσως από κάθε άλλον πληθυσμό! Πράγμα που μας οδηγεί στο να λάβουμε τη γνώμη τους πολύ σοβαρά υπόψη και να τοποθετηθούμε κι εμείς αναλόγως στο παραπάνω δίλημμα. Λουκανόπιτα, λοιπόν. Όπως το θέλουν οι γνώστες Καρδιτσιώτες!

Νίκος Μιχαλάκης: Όποιος τα βάλει με τον Λαό θα έχει να κάνει μαζί μου!


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών –εξελίξεις κρίσιμες, το δίχως άλλο– θέτουν όλους τους δημοκρατικούς τηλεθεατές εν όψει των ευθυνών τους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο δημοκρατικός είναι ο τηλεθεατής τόσο πιο έντονη, εκ βάθους καρδίας είναι και η αντίδρασή του. Μια τέτοια αντίδραση ήλθε από τη μεριά ενός μαχητή που έχει δώσει –και μάλιστα κατ' εξακολούθηση και αναμφίβολα επιτυχώς– τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά του: τον Νίκο τον Μιχαλάκη, τον Συριζαίο πολιτευόμενο! Δεν αντεχει άλλο ο Καρδιτσιώτης Μιχαλάκης. Κοντεύει να σκάσει! Και ζητά ταχύτατες αλλαγές – εδώ και τώρα! Αλλαγές προς κατεύθυνση δημοκρατική. Αλλαγές υπέρ Λαού. Γιατί η αδικία πνίγει τον πολιτευόμενο και άνθρωπο Μιχαλάκη. Τον πνίγει, γιατί δεν μπορεί άλλο να βλέπει τον Λαό να υποφέρει. «Όποιος τα βαλει με τον Λαό θα έχει να κάνει μαζί μου!» λέγεται ότι δηλώνει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Μιχαλάκης. Με τον Λαό να ακούει ανακουφισμένος. Και να χειροκροτεί.

«Χτύπα με στο κωλομέρι»: Καρδιτσιώτης αναζητεί λαίμαργα σοδομισμό!


Ποιος είπε ότι οι Καρδιτσιώτες δεν έχουνε ψυχή; Ποιος είπε ότι οι Καρδιτσιώτες δεν είναι μερακλήδες; Πάντως όχι εμείς, αφού, όπως πληροφορούμεθα, αρέσουν σε πάμπολους Καρδιτσιώτες τα ξινά. Ιδού, λοιπόν, τι αλιεύσαμε, σταλμένο από πύρκαυλο Καρδιτσιώτη που ψάχνει απεγνωσμένα τον παθητικό σοδομισμό:

Xtipame Sto Kolomeri

eimai apo karditsa.mou aresei na fwraw esorouxa ths ghnekas mou k na m gamane.psaxno kapoin na m gamaei kala.ilikia apo 45 mexri 55

Οι Καρδιτσιώτες, πράγματι, ξέρουν να ζουν. Οι Καρδιτσιώτες, αναμφίβολα, του δίνουν και καταλαβαίνει...

Monday 22 December 2014

Πολυχρόνιο υπερ Καρδίτσας και Καρδιτσιωτών!


Όμορφο πολυχρόνιο θα ψαλεί υπέρ Καρδίτσας και Καρδιτσιωτών στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας την Κυριακή. Ένα γλυκό και συνάμα κατανυκτικό πολυχρόνιο, το οποίο θα ενθουσιάσει κάθε ένθεο Καρδιτσιώτη, κάθε συνειδητοποιημένο Χριστιανό Ορθόδοξο που έχει τις ρίζες του στην Καρδιτσιώτικη γη. Να μη λείψει κανείς!

Έρχεται ο «Μπρακούλιας» στην Καρδίτσα;


Φήμες, που άρχισαν να κυκλοφορούν ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, επιμένουν ότι η εταιρεία ετοίμων ενδυμάτων Μπρακούλιας σχεδιάζει, εντός του 2015, την είσοδό της και στην πόλη της Καρδίτσας! «Αμην και πότε. Μας αρέσουν τα ρούχα Μπρακούλιας και έτσι, ευτυχώς, δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνουμε στην πρωτεύουσα για να τα προμηθευόμαστε!» είπαν ορισμένοι Καρδιτσιώτες που παρακολουθούν τη μόδα και ντύνονται σύμφωνα με τις επιταγές της. Με μεγάλη χαρά, όμως, έγινε δεκτή μια τέτοια φήμη και στον ευρύτερο κόσμο της Καρδίτσας, που έχει δείξει ότι διψά για ρούχο φτηνό μεν αλλά καλό. Και σίγουρα μοντέρνο, πράγμα που καθιστά την επιτυχία της κορυδαλλιώτικης εταιρείας Μπρακούλιας στην Καρδίτσα, εάν τελικά οι πληροφορίες αληθεύουν, κάτι παραπάνω από βέβαιη.

«Δεν θα το κρύψω: είμαι Καρδιτσιώτης!»


Εντύπωση προκάλεσε σε ομήγυρη των Αθηνών η τίμια, ευθεία και απροϋπόθετη παραδοχή ενός ανθρώπου που έδειχνε φανερά κάποιου είδους ανεπάρκεια· μιας μορφής κοινωνική περιθωριοποίηση και κίνηση έξω από τα δεδομένα του πολιτισμού. Ο προφανέστατα εκτός πεδίου αστικής συμπεριφοράς συγκεκριμένος άνθρωπος δεν δείλιασε, ερωτώμενος, να μιλήσει καθαρά και ξάστερα, παρότι είχε διαπιστώσει την εμφανή έκπληξη ή ακόμα και συγκατάβαση του περίγυρου. «Από πού είσαι φίλε;» ετέθη η εύλογη ερώτηση. «Δεν θα το κρύψω. Από την Καρδίτσα είμαι παιδιά!» ήλθε η αποστομωτική απάντηση. Μια απάντηση που έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους, δίνοντας διαφωτιστικές εξηγήσεις και εξηγώντας απολίτιστες, χονδροειδείς συμπεριφορές.

Sunday 21 December 2014

Χρήστος Κάλλοου: Έχει αποσυρθεί σε χωριό της Καρδίτσας;


Είναι γνωστό ότι η Καρδίτσα αποτελεί πόλο έλξης πολλών (και μάλιστα απαιτητικών) συνανθρώπων μας με ποιοτικές αναζητήσεις· συνανθρώπων που γυρεύουν μια ζωή πέρα κι έξω από το θόρυβο της μεγαλούπολης, σε πιο ήρεμους ρυθμούς, κοντά στη φύση και με παρέα ανθρώπους απλούς (ίσως και απλοϊκούς) μα έντιμους όπως είναι οι Καρδιτσιώτες. Φαίνεται ότι ένας ακόμη καλλιτέχνης έχει επιλέξει την τιμημένη γη της Καρδίτσας για να στήσει το κονάκι του. Μιλάμε ασφαλώς για τον Χρήστο Κάλλοου, που έχει διακριθεί, ιδιαίτατα την πιο όμορφη δεκαετία, τη δεκαετία του ’80, τόσο στο θέαμα όσο και στο τραγούδι. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο Κάλλοου έχει βρει τον δικό του παράδεισο στο χωριό Βουνέσι, με θέα ολάκερη την Καρδίτσα! Και μάλιστα, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, εργάζεται πυρετωδώς, ετοιμάζοντας ένα εντυπωσιακό comeback! Μακάρι και άλλοι επώνυμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημοφιλούς καλλιτέχνη Κάλλοου, ώστε να βρουν μια ώρα αρχύτερα την γαλήνη και την ευδαιμονία που εγγυώνται τα χώματα αλλά κι ο κόσμος της Καρδίτσας!

Φεύγει ο Τσεκούρας από το ΕΘΝΟΣ! Έρχεται ως διευθυντής στον ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ;


Δραματικές εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης της πολύπαθης χώρας μας, με τις φήμες των τελευταίων ωρών να επιμένουν ότι ο διευθυντής του ΕΘΝΟΥΣ, Θανάσης Τσεκούρας, αποχωρεί από το τιμόνι της εφημερίδας! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έμπειρος δημοσιογράφος σκέφτεται σοβαρά να βάλει πλώρη για την επαρχία, και πιο συγκεκριμένα για την Καρδίτσα, δεδομένου ότι φέρεται να δέχθηκε άκρως δελεαστική πρόταση από την ιδιοκτησία του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ! «Πιστεύουμε ότι με τον πολύπειρο Τσεκούρα στο τιμόνι της εφημερίδας θα μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλα πράματα!» ακούγεται ότι δηλώνει στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη του επαρχιακού φύλλου. Οι εξελίξεις αναμένονται συναρπαστικές, και το αναγνωστικό κοινό τις αναμένει με κομμένη την ανάσα.

Ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίον συναντήθηκε ο Αποστολόπουλος στην Καρδίτσα προτού δει τον Χαϊκάλη!


Ο χορός των αποκαλύψεων σχετικά με την περίεργη υπόθεση του καταγγελλόμενου χρηματισμού Χαϊκάλη καλά κρατεί. Έχουμε αναφέρει ήδη ότι ο Γιώργης ο Αποστολόπουλος έκανε ταξίδι-αστραπή στην Καρδίτσα προτού συναντήσει τον δημοφιλή κωμικό-πολιτικό. Κι εμείς ερωτούμε: Τι ήθελε στην Καρδίτσα ο Αποστολόπουλος; Γιατί επέλεξε ως τόπο διαμονής την περίφημη Λίμνη Πλαστήρα; Και –κυρίως– ποιον ήταν αυτός τον οποίον συνάντησε; Και γιατί; Τα ερωτήματα παραμένουν. Ωστόσο, εμείς προχωρούμε στην αποκάλυψη ενός νέου στοιχείου που ασφαλώς ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση. Ο άνθρωπος με τον οποίον συναντήθηκε ο Αποστολόπουλος στην Καρδίτσα ονομάζεται Τσιλιμπέρδης! Χωρίς, για την ώρα, να έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά για τον μυστηριώδη αυτόν άνδρα. Η έρευνα, βέβαια, συνεχίζεται ώστε να αποκαλυφθεί η ιδιότητα του Τσιλιμπέρδη και ο δικός του ρόλος στον καταγγελλόμενο χρηματισμό Χαϊκάλη. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι στην υπόθεση αυτή κάποιον ρόλο (και μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, σημαντικό) διαδραματίζει και ο παράγων Καρδίτσα – έναν ρόλο αδιευκρίνιστο για την ώρα.

Saturday 20 December 2014

Αύριο στην Καρδίτσα το «Πουτάμι»!


Νέα εκδήλωση στην Καρδίτσα, αλλά σε ένα παλιό μέρος, στο Παυσίλυπο (οποία έκπληξις!), αποφάσισε το κόμμα Ποτάμι. «Ετούτη τη φορά θα μιλήσουμε με τους Καρδιτσιώτες για θέματα αθλητισμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνει απ’ όξω  η πολιτική!» δήλωσε εκ των υπευθύνων της εκδήλωσης. Το Πουτάμι Καρδίτσας καλεί όλους τους Καρδιτσιώτες αύριο Κυριακή στο Παυσίλυπο, ει δυνατόν με αθλητική περιβολή, αφού, εκτός κι αν βρέχει καταρρακτωδώς, μετά τη διαβούλευση θα ακολουθήσει ελαφρύ τροχάδην δέκα γύρων γύρω από το ιστορικό Καρδιτσιώτικο πάρκο! «Εμείς δεν είμαστε μόνο θεωρία. Περνάμε και στην πράξη!» δήλωσε ο υπεύθυνος αθλητισμού του κόμματος, Δημήτριος Κυριακόπουλος. Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία;

Καρδίτσα – Τρίκαλα σημειώσατε δύο! Πάλι πίσω η Καρδίτσα!

 

Μια νέα νίκη, και κατά τα φαινόμενα σημαντική, φαίνεται να κατήγαγε η πόλη των Τρικάλων έναντι της γειτονικής Καρδίτσας. Γιατί τα Τρίκαλα επελέγησαν ως η πρώτη πόλη που θα υιοθετήσει την κυκλοφορία αυτοματοποιημένων μέσων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό! Μάλιστα, σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο Crister Mattson, σύμβουλος της Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικότητας, δήλωσε  σε συνέντευξη τύπου ότι τα Τρίκαλα βρίσκονται πολύ μπροστά σε στα ζητήματα ευρυζωνικότητας, δεδομένου ότι πρωτοπόρησαν εδώ και χρόνια στην παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σήμερα η πόλη των Τρικάλων καινοτομεί, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό! «Πάτε καλά! Πάτε πολύ καλά! Σας προτρέπω να συνεχίσετε!» είπε στους ανθρώπους των Τρικάλων ο Mattson. Θα μπορέσει, άραγε, κάποτε και η Καρδίτσα, που βρίσκεται σταθερά τόσο μα τόσο πίσω, να καινοτομήσει σε κάτι και να μην στηρίζεται για την επιβίωσή της στα κρέατα, τη μπάλα και τις καφετερίες;

Περίεργη συνάντηση στην Καρδίτσα! Ποιον συνάντησε στη Λίμνη Πλαστήρα ο Γιώργος «Δευκαλίων» Αποστολόπουλος;


Νέα τροπή παίρνει η άκρως περίεργη υπόθεση της καταγγελλόμενης απόπειρας χρηματισμού του βουλευτή και κωμικού Παύλου Χαϊκάλη από τον παράγοντα Γιώργο Αποστολόπουλο. Αποκαλύψαμε χθες ότι, πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή στο ξενοδοχείο PLAZA, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ο Αποστολόπουλος έκαμε ταξίδι-αστραπή στην Καρδίτσα, και πιο συγκεκριμένα στην Λίμνη Πλαστήρα, το κόσμημα της πόλης. Στην επιθυμία του να εξασφαλίσει δυο μέρες ηρεμίας και ενδοσκόπησης πριν από την κρίσιμη συνάντηση του PLAZA απέδωσε παλιός γνώριμος του Αποστολόπουλου την επίσκεψη στη θεσσαλική πόλη. Ωστόσο, νεώτερες πληροφορίες φέρνουν στο φως νέα στοιχεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Γιώργης ο Αποστολόπουλος δεν εξασφάλισε ένα απλό διήμερο ξεκούρασης στην πανέμορφη (τεχνητή) λίμνη, αλλά φέρεται να είχε και κρίσιμη συνάντηση με άγνωστο άνδρα – και μάλιστα εις διπλούν: μια φορά στο πανδοχείο όπου διέμενε, και μία σε κοντινό ταβερνείο όπου μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ταβερνιάρη, καταναλώθηκαν από τους δύο άνδρες δυο κιλά παϊδάκια και άφθονο, κόκκινο Καρδιτσιώτικο κρασί. Σε σχετική επικοινωνία μας για συλλογή περισσότερων πληροφοριών, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μας δήλωσε: «Ναι, ήταν εδώ αυτός ο κ. Αποστολόπουλος μαζί με κάποιον άλλον. Δεν μπορώ, όμως, να πω τίποτα παραπάνω. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου, και ότι η ταβέρνα μας σερβίρει το πιο νόστιμο κρέας και πανέμορφο, γλυκόπιοτο κρασί. Όποιος θέλει να μάθει λίγο την καλή ζωή ας επισκεφθεί την Καρδίτσα και την Λίμνη Πλαστήρα! Ας επισκεφθεί και την πανέμορφη και φιλική ταβέρνα μας που σερβίρει όλα τα καλά του Θεού!».

Friday 19 December 2014

Ο Γιώργος «Δευκαλίων» Αποστολόπουλος προτού συναντηθεί με τον Χαϊκάλη φέρεται να επισκέφθηκε την Καρδίτσα!


Το πρόσωπο της ημέρας, ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση δωροδοκίας του άξιου ηθοποιού και βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, Γιώργος Αποστολόπουλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πλην όμως επίμονες πληροφορίες, λίγο πριν την πρώτη τους κρίσιμη συνάντηση, είχε επισκεφθεί την Καρδίτσα! Είναι πολύ δύσκολο τούτες τις ώρες να επαληθεύσει κανείς φήμες και πληροφορίες, ωστόσο φαίνεται να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία περί της παρουσίας του Αποστολόπουλου στην ιστορική πόλη της Θεσσαλίας. Σύμφωνα δε με τα όσα έγιναν γνωστά, ο «Δευκαλίων» αναζητούσε λίγες στιγμές ηρεμίας και ενδοσκόπησης προτού προχωρήσει στο μεγάλο βήμα. «Γύρεψε ένα διήμερο ξεκούρασης πριν από ένα κρίσιμο ραντεβού που μου είπε ότι θα είχε και επέλεξε για τούτη τη δουλειά ένα ήσυχο και ζεστό αναπαυτήριο στην περίφημη Λίμνη Πλαστήρα, το καμάρι της Καρδίτσας!» δήλωσε άνθρωπος που δείχνει να γνωρίζει πολλά. Η διήμερη αυτή ξεκούραση πρέπει να απέδωσε καρπούς, αφού, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Γιώργης ο Αποστολόπουλος φαίνεται να προσήλθε δυναμικά στο ραντεβού με τον Χαϊκάλη στο ξενοδοχείο PLAZA όπου και συζήτησαν για μία ώρα και δεκατέσσερα λεπτά ακριβώς. Με κομμένη την ανάσα το κοινό των Ελλήνων τηλεθεατών αναμένει το ξετύλιγμα του κουβαριού των αποκαλύψεων και την περεταίρω διερεύνηση του ρόλου της Καρδίτσας στην τόσο περίεργη υπόθεση της Χαϊκαλικής δωροδοκίας.

Φωτούλα μ’ σ’ αγαπώ!


Μια τραγική μα συνάμα συγκινητική σκηνή, εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ λίγο έξω από την Καρδίτσα. Στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων, αγροτικό όχημα ντεραπάρισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Ο 70χρονος οδηγός Αθανάσιος Τσακούμης καταπλακώθηκε, αφού η βάσκανος μοίρα τον έφερε να βρίσκεται στην θέση του οδηγού προς την οποίαν έγειρε το αγροτικό όχημα. Ωστόσο, ο Τσακούμης δεν έχασε αμέσως τη μάχη με τη ζωή. Στα λίγα δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν μέχρι να πετάξει στους ουρανούς, δεν ξέχασε τη συμβία του που βρισκόταν στο διπλανό κάθισμα. Και στρέφοντας το πρόσωπό του προς την μεριά της επίσης καταπλακωθείσης κυράς του –δίπλα του όχι μόνο κυριολεκτικώς, στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά και μεταφορικώς, ως συνοδοιπόρος μιας ζωής, σαράντα ολόκληρα χρόνια– της απηύθηνε μια τελευταία σπαρακτική κραυγή: «Φωτούλα μ’ σ’ αγαπώ!». Το ανθρώπινο, έμπλεο συναισθήματος ενσταντανέ έδειξε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ότι πίσω από την (φαινομενική και μόνο) brutalité πλείστων όσων Καρδιτσιωτών, συχνά φωλιάζει μια τρυφερή, υπέροχη καρδιά.

Thursday 18 December 2014

Βρέθηκε άνθρωπος μέσα στους πάγους. Ισχυρίζεται ότι είναι Καρδιτσιώτης!


Έκπληξη προκάλεσε στην ομάδα έρευνας Επιστημονικό Κέντρο για την Υπερθέρμανση του Πλανήτη ένα εντυπωσιακό εύρημα: βρέθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της Αλάσκας καυκάσιος άνδρας κατεψυγμένος! Στη στιγμή, οι επιστήμονες-ερευνητές, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ της έκπληξης, άρχισαν την προσπάθεια τήξεως των πάγων. Καθώς η πάγοι έλιωναν από το σώμα του άνδρα, η νέα έκπληξη που δοκίμασε η ερευνητική ομάδα τούς προκάλεσε σοκ. Ο καυκάσιος άνδρας ήταν ζωντανός! Κατά τα φαινόμενα, είχε διατηρηθεί σώος και αβλαβής λόγω της καταψύξεως. Η έκπληξη μεγάλωσε όταν αυτός άρχισε να μιλά. Μιλούσε μια γλώσσα ακατανόητη για τους επιστήμονες. Τελικά, με τη βοήθεια και των ασυρμάτων, διαπιστώθηκε από άλλο επιστήμονα του Κέντρου ότι η παράξενη γλώσσα που ομιλούσε ο κατεψυγμένος ήταν η ελληνική, αν και με μια άκρως παράδοξη προφορά, πράγμα που δυσκόλεψε αρκετά τον ελληνομαθή επιστήμονα να κατανοήσει τα λεγόμενα του παγωμένου άνδρα. «Είμαι Έλληνας βρε! Καρδιτσιώτης! Ντανοβασίλη με λένε!» φώναζε με ένα μείγμα χαράς και απόγνωσης ο κατεψυγμένος. Τελικά, και αφού μεταφέρθηκε σε παρακείμενο νοσοκομείο, έδωκε την πλήρη ερμηνεία των γεγονότων. Κατά τη συγκεκριμένη εκδοχή, ο πονηρός Ντανοβασίλης είχε πάει να βρει την τύχη του στην Αλάσκα λόγω οικονομικών δυσκολιών και αυξημένης ανεργίας στην πόλη της Καρδίτσας. Μια ξαφνική ανεμοθύελλα, όμως, τον σώριασε, με αποτέλεσμα ο Καρδιτσιώτης να χάσει τις αισθήσεις του και να καταψυχθεί. Εντύπωση έκαμε ότι στην γενέτειρά του ουδείς φαίνεται να τον αναζήτησε όλον ετούτο τον καιρό. Φαίνεται πως ζούσε διακριτικά στην Καρδίτσα ο Ντανοβασίλης. 

Wednesday 17 December 2014

Το αρνί που βούτηξαν από τη ΓΣΕΕ ήταν Καρδιτσιώτικο!


Με το που αποχώρησαν οι δημοκρατικοί αντιεξουσιαστές-Ρωμανιστές από το κτήριο της ΓΣΕΕ που, δημοκρατικώ και επαναστατικώ τω τρόπω, είχαν καταλάβει, έγινε και ο πρώτος απολογισμός. Οι άνθρωποι της ΓΣΕΕ διεπίστωσαν βανδαλισμούς, κλοπές, ακόμη και απόπειρα παραβίασης του χρηματοκιβωτίου όπου φυλάσσονταν οι μισθοί διαφόρων εργαζομένων. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι η κλοπή ενός... αρνιού (!) από το ψυγείο της Γενικής Συνομοσπονδίας. Μετά από τις σχετικές έρευνες, αποδείχθηκε ότι το αρνί ανήκε σε υπάλληλο της ΓΣΕΕ και ήταν Καρδιτσιώτικο! Είχε σταλεί σε υπάλληλο της Συνομοσπονδίας, εν όψει εορτών, από συγγενείς του από το Μουζάκι, και ο δυστυχής υπάλληλος δεν είχε προλάβει να το πάρει αφού προέκυψε η δημοκρατική κατάληψη. Επομένως επρόκειτο, χωρίς αμφιβολία, για ένα νόστιμο, λαχταριστό αρνί το οποίο, αντί να το γευτεί ο υπάλληλος και η οικογένειά του, κατέληξε στα δημοκρατικά / επαναστατικά στομάχια των Ρωμανιστών πλιατσικολόγων.

Tuesday 16 December 2014

Ανοιχτά τα Λουτρά Σμοκόβου τις γιορτές: θα μπορέσουν να μπανιαριστούν οι Καρδιτσιώτες!

 

Με ανακοίνωσή της, πολύ χρειαζούμενη τούτες τις μέρες, η διοίκηση των Λουτρών Σμοκόβου γνωστοποιεί ότι τα περίφημα Λουτρά των Σοφάδων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών! Τούτο σημαίνει ότι εν όψει Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, αλλά και των Φώτων, οι Καρδιτσιώτες θα μπορέσουν ανενόχλητοι να επιδοθούν σε SPA a la Karditsiota, αλλά και να μπανιαριστούν ώστε να περάσουν εν καθαριότητι τας εορτάς της Χριστιανοσύνης. 

Monday 15 December 2014

Το πιο στιβαρό άλογο στην Καρδίτσα το είχε ο Γαλαγάλας!

 

Καρδίτσα. Μια πόλις κατά βάσιν γεωργική / κτηνοτροφική. Από πάντα. Ίσως και σ’ αυτό, λένε κάποιοι, να οφείλεται το ότι βρίσκεται τόσο πίσω στον σημερινό κόσμο. Ωστόσο, η αναπόληση δίνει ελπίδα στους Καρδιτσιώτες, αφού πίσω σ’ εκείνα τα δύσκολα μα ηρωικά χρόνια πολλοί Καρδιτσιώτες είχαν ξεχωρίσει. Ένας από δαύτους ήταν και ο πασίγνωστος μεταφορέας Γαλαγάλας. Η φήμη του απλωνόταν σε ολάκερη την Καρδίτσα! Γιατί ο Σωτήρης ο Γαλαγάλας, ο σπουδαίος αυτός μεταφορέας, διέθετε το μεγαλύτερο και στιβαρότερο άλογο που είχαν δει ποτέ τα μάτια των Καρδιτσιωτών! Ένα άλογο θεόρατο, που έκανε άριστα την μεταφορική δουλειά του. Το φόρτωνε ο Γαλαγάλας σαν να μην υπήρχε αύριο. Το φόρτωνε απάνου στη σέλα. Αλλά το φόρτωνε επίσης και στα πλάγια, απ’ τ’ αριστερά κι απ’ τα δεξιά του. Και το τεράστιο αυτό άλογο, αγέρωχο, χωρίς ούτε στιγμή να αντιδρά, έκαμε τη δουλειά του στην εντέλεια, υπό τις αυστηρές βεβαίως οδηγίες του Γαλαγάλα. Ο κυρ-Σωτήρης Γαλαγάλας, όμως, το έζευε και στην άμαξα! Σ’ εκείνο το μονόκαρο που διέθετε ο φουκαράς ο κυρ-Σωτήρης, και που ήταν κατασκευασμένο ψηλά πάνω στ’ Άγραφα. Τότε ήταν που το άλογο, ένα άλογο που είχε προσφερθεί στον Γαλαγάλα από την UNRRA, βογκούσε! Κατάφερνε, ωστόσο, και έφερε εις πέρας την μεταφορική αποστολή του. Γιατί ουδείς μπορούσε ν’ αντισταθεί στις οδηγίες του Σωτήρη του Γαλαγάλα. «Και τι απέγινε το στιβαρό ετούτο άλογο;» θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επωλήθη στον Μπακόλα. Ο οποίος συνέχισε, με την ίδια αυταπάρνηση, την τίμια δουλειά του Γαλαγάλα, με τις όμορφες θύμησες εκείνης της σκληρής μα ηρωϊκής εποχής να παραμένουν ζωντανές ίσαμε σήμερα.

Sunday 14 December 2014

Ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο πουλί στον πλανήτη είναι Καρδιτσιώτης!


Ακόμα μια πρωτιά από την Καρδίτσα! Και τι πρωτιά! – από τις πιο σημαντικές. Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Παγκόσμιας Σεξολογίας με έδρα την Ταιβάν, ο κάτοχος του μεγαλύτερου μορίου στον πλανήτη είναι Έλληνας και μάλιστα Καρδιτσιώτης! Πρόκειται για τον Σεραφείμ Κατσάρα-Ταβλαρίδη (υιοθετημένος), ετών 33. Ο πιο «προικισμένος» άνθρωπος στον πλανήτη έχει όργανο που φτάνει σε στύση τους 36,20 πόντους! Ενώ «εν ηρεμία» αγγίζει τα 26,2 εκατοστά! Γερό όργανο! Θεόρατο! Που, αναπόφευκτα, προκαλεί ζάλη και στα δύο φύλα. Στο μεν ανδρικό λόγω ζήλιας· στο δε γυναικείο λόγω προσδοκίας! «Τυχερή αυτή που δέχεται στα σκέλια της τον Κατσάρα-Ταβλαρίδη» σκέφτεται λογικά κανείς. Και όμως. Καμιά για την ώρα δεν γεύεται το πελώριο δώρο του προικισμένου Καρδιτσιώτη! «Μόνος του το παλεύει ο Σεραφείμ!» αποκαλύπτει ο εξάδελφός του (επίσης Καρδιτσιώτης), Βάιος Πράντζος. «Μόνος του, και αυτό είναι πολύ κρίμα!» προσθέτει. Τώρα όμως, με την ανακοίνωση της πρωτιάς, είναι βέβαιον ότι θα σπεύσουν πάραυτα πλείστες όσες Καρδιτσιώτισες για να διεκδικήσουν το XXL δώρο του συντοπίτη τους. Και πολλοί Καρδιτσιώτες, θα προσθέταμε, δεδομένου ότι οι λάτρεις του φιλομόφυλου έρωτα δεν πρέπει να αποκλειστούν σε τούτους του καιρούς της πλέριας ελευθεριότητας. Όλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν το δικαίωμα στην απόλαυση ενός τεράστιο οργάνου 36,20 πόντων εν στύση, με το συμπάθιο.

Saturday 13 December 2014

Πεθαίνουν από δηλητηριώδη μανιτάρια οι Καρδιτσιώτες!


Σε πραγματική μάστιγα έχει εξελιχθεί η συλλογή και βρώση δηλητηριασμένων μανιταριών από ρέκτες Καρδιτσιώτες δεδομένου ότι έχει προκαλέσει ίσαμε σήμερα αμέτρητους θανάτους! «Τους λέμε να μην μαζεύουν ό,τι κι ό,τι από μανιτάρια γιατί ορισμένα είναι δηλητηριώδη αλλά αυτοί δεν ακούν. Από το ένα αυτί μπαίνει η έκκλησή μας και από το άλλο αυτί βγαίνει. Είναι γκαφάλια. Νομίζουν αφενός ότι μπορούν να τα ξεχωρίσουν και αφετέρου θέλουν να τρώνε τζάμπα!» δηλώνει σε κατάσταση απόγνωσης παράγοντας του Υπουργείου Υγείας. Πράγμα που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο δύσκολο είναι να πας κόντρα στη φύση σου, αφού οι Καρδιτσιώτες επιμένουν στην παροιμιώδη επαρχιώτικη στενοκεφαλιά τους, συνοδευόμενη από ισχυρογνωμοσύνη και κουτοπονηρία – τα αειθαλή χαρακτηριστικά της Καρδιτσιώτικης ιδιοσυστασίας. Ας ακουστούν επιτέλους οι εκκλήσεις των ειδικών. Θέλει πολύ προσοχή στο τι μανιτάρια τρώνε οι Καρδιτσιώτες. Είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένοι. Γι’ αυτό ας γρηγορούν. Η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται, διά του θανάτου τους, την πολύτιμη ύπαρξή τους. Ο πλανήτης τούς έχει ανάγκη!

Friday 12 December 2014

Ποτό, καφές και τυρόπιτα οι μοχλοί ανάπτυξης της Καρδίτσας!


Ποιος είπε ότι η Καρδίτσα παρακολουθεί άπραγη την κρίση; Το ακριβώς αντίθετο. Αφού οι Καρδιτσιώτες παίρνουν δυναμικά θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανάπτυξη. Και επενδύουν δυνατά, αποδεικνύοντας το πόσο πολυμήχανοι είναι, αλλά και το ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία των επενδυτών-νοικοκυραίων είναι εκείνη που θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Καρδιτσιώτικης οικονομίας και της Ελλάδας όλης. Έτσι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η Καρδιτσιώτικη οικονομία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε επενδύσεις στους τομείς του καφέ, του πιοτού και της τυρόπιτας (εδώ να βάλουμε μέσα και το σουβλάκι)! Δηλαδή σε τομείς που έχουν σχέση με τις απολαύσεις του στομάχου! Πράγμα το οποίο δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Καρδιτσιώτης ξέρει –και μάλιστα καλά– να επενδύει, συνδυάζοντας το οικονομικό κέρδος με παραγωγική δραστηριότητα σε τομείς 100% «επικούρειους». Γιατί ο Καρδιτσιώτης γνωρίζει όχι μονάχα να βγάζει το χρήμα, αλλά και να γεύεται τη ζωή με όλες του τις αισθήσεις.

Thursday 11 December 2014

Ο καλύτερος τραχανάς είναι ο Καρδιτσιώτικος!


Μια σημαντική σύναξη γκουρμέδων έγινε χθες βράδυ σε νεοταβέρνα [sic] στο Γκάζι με δεκατρείς σκούφους βαθμολογία. Στόχος της μάζωξης να γευτούν οι εκλεκτοί γευσιγνώστες μερικά ταπεινά πλην όμως μερακλίδικα πιάτα – πιάτα δημοφιλή, ιδιαίτερα σε τούτους τους καιρούς της κρίσης. Ο τραχανάς  ήταν το πιάτο που κέρδισε αμέσως την προσοχή των κριτών. Ο διαγωνισμός σκληρός. Τραχανάδες απ’ όλα τα σημεία της Ελλάδος έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη για την πρωτιά. Και –ω του θαύματος– οι γκουρμέδες κατέληξαν (και μάλιστα ομόφωνα) ότι ο καλύτερος τραχανάς είναι ο Καρδιτσιώτικος! Άλλη μια νίκη για την Καρδίτσα, που δείχνει τον πλούτο που κουβαλά στις πλάτες της η ιδιαίτερη αυτή πόλη, η ευλογημένη από θεούς κι ανθρώπους.

Wednesday 10 December 2014

Έβρισαν Καρδιτσιώτη στην Αθήνα!


Δύσμοιρος Καρδιτσιώτης φαίνεται να κακοποιήθηκε λεκτικά στην πρωτεύουσα! Δεν γύρευε τίποτε σπουδαίο στην Αθήνα. Μια βόλτα να πάρει αέρα πρωτευουσιάνικο, μερικά ψώνια για τον ίδιο, την κυρά του και τη γκόμινα, και να κάμει λιγάκι και το κομμάτι του. Τι ήθελε, όμως, να επισκεφθεί το εστιατόριο κεντρικού, ιστορικού ξενοδοχείου του Συντάγματος για να αισθανθεί τη μεγάλη ζωή; Με το που κάθισε, χτύπησε παλαμάκια ζητώντας τον κατάλογο με τυπικά Καρδιτσιώτικη προφορά. Τότε ήταν που από το στόμα του μετρ ακούστηκε η ήκιστα κολακευτική φράση «φύγε από δω ρε βλάχο, αυτά εδώ δεν είναι για σένα!». Με έκπληξη και συντριβή δέχθηκε ο έντιμος Καρδιτσιώτης μια τέτοια προσβολή και ορκίστηκε στον εαυτό του ότι πολύ δύσκολα πια θα ξαναξεμυτίσει από την Καρδίτσα για την πρωτεύουσα.

Tuesday 9 December 2014

«Είμαστε όλοι Ρωμανοί!»: Απεργία δίψας από τον Θανάση τον Καρδιτσιώτη!

 

Το άκαρδο ΟΧΙ της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στον επαναστάτη Νίκο Ρωμανό που του κόβει τα φτερά και τον εμποδίζει να πετάξει για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων (!) δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε την Καρδίτσα. Ο δημοκρατικός κόσμος της θεσσαλικής πόλεως εσείσθη με την ανακοίνωση της απόφασης, και δεδικαιολογημένη οργή κατέλαβε τη δίκαιη ψυχή του. Μπροστάρης στις αντιδράσεις υπήρξε ο Θανάσης ο Συριζαίος. Φωτογράφος τριάντα χρόνια τώρα ο Θανάσης, ο οποίος, ως καλλιτεχνική φύση που είναι, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από αριστερός. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, σταθερά στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που το σημαντικό αυτό κόμμα είναι στα πάνω του και η μεγάλη αλλαγή είναι κοντά (αλλά και επειδή ο Θανάσης ο Καρδιτσιώτης προσβλέπει και σε καμιά δουλίτσα ως εξαργύρωση τόσων αγώνων). «Τούτη την ώρα είμαστε όλοι Ρωμανοί! Θα κάμω απεργία δίψας!» είπε και ελάλησε ο Θανάσης εν μέσω ζωηρών χειροκροτημάτων από ομοϊδεάτες του. Και αποφάσισε, για άγνωστο χρόνο, να απέχει από ούζο, κρασί και τσίπουρο, τα οποία ετσάκιζε πρωί και βράδυ προτού προβεί στην τόσο συγκινητική όσο και επαναστατική ετούτη πρωτοβουλία.

Monday 8 December 2014

Ραγδαίες εξελίξεις! Τον Σαλαγιάννη τελικά ανακοινώνει για Πρόεδρο ο Σαμαράς!


Οι εξελίξεις τρέχουν τις τελευταίες ώρες και άντε να τις προλάβεις. Η επίσπευση των εξελίξεων σχετικά με την εκλογή Πρέδρου Δημοκρατίας προκαλεί αναταράξεις όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στον μικρόκοσμο της Καρδίτσας. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και έπειτα από χαρακτηριστική δυστοκία εξεύρεσης ενός υποψηφίου γενικής αποδοχής και μεγάλου διαμετρήματος, ο Πρωθυπουργός, έπειτα και από πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, φαίνεται ότι αύριο, στο σχεδιαζόμενο δραματικού χαρακτήρα διάγγελμα, προσανατολίζεται τελικά να προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι τον Σταύρο Δήμα αλλά τον Νίκο Σαλαγιάννη! Όπως και να ’χει, πρόκειται για μια καλή, στιβαρή υποψηφιότητα ενός υποψηφίου «της διπλανής πόρτας», ίσως χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, αλλά με προδιαγραφές πολύ κοντά στον μέσο όρο των ψηφοφόρων. Η υποψηφιότητα Σαλαγιάννη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ξαναφέρει την πολιτική εκεί που της αξίζει, δηλαδή δίπλα στον απλό, καθημερινό άνθρωπο. Στο κάτω-κάτω, αν αυτό δεν το μπορεί η υποψηφιότητα Σαλαγιάννη, μια αυθεντική υποψηφιότητα του μέσου όρου, τότε ποια υποψηφιότητα άραγε το μπορεί;

Τον ύμνο της Καρδίτσας συνθέτει ο Διονύσης Τσακνής;

 

Με απέραντο ενθουσιασμό, αλλά και χωρίς όρια προσδοκία για κάτι το θεσπέσιο, έγινε δεκτή από τον κόσμο της Καρδίτσας η φήμη σύμφωνα με την οποία τον ύμνο της πόλεως της Καρδίτσης συνθέτει ακούραστα, εδώ και δύο χρόνια,  και μάλιστα οικεία βουλήσει, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, βεριτάμπλ Καρδιτσιώτης, αλλά και δεινός αγωνιστής, Διονύσης Τσακνής! «Ωρέ, να επιτέλους και μια καλή είδηση μέσα στις τόσες σκοτούρες και την καταχνιά της κρίσης!» ψέλλισαν με ανακούφιση καμπόσοι Καρδιτσιώτες. Και πράγματι, σαν να έχουν δίκιο ετούτοι οι συνάνθρωποι. Γιατί μονάχα αισιοδοξία μπορεί να γεννήσει μια τέτοια πρωτοβουλία. «Είμαι βέβαιος ότι ο Τσακνής, εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία, θα γεννήσει μέσα από το μυαλό και την καρδιά του κάτι το σπουδαίο!» δήλωσε παλαιός γνώριμος του μεγάλου Καρδιτσιώτη μουσουργού. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχει η κάθε πόλη τον ύμνο της. Και μακάρι να γενεί πραγματικότητα μια τέτοια γεμάτη ομορφιά και αισθησιασμό πρωτοβουλία. Ενθυμούμεθα, μάλιστα, ότι, σε παλαιά επίσκεψή μας στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσης και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μεσενικόλας, είχαμε το προνόμιο να γίνουμε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες της εκτέλεσης του ύμνου του χωριού, που είχε συνθέσει και τραγουδούσε, συνοδεία της μελωδικής κιθάρας του, γηγενής ασπρομάλλης γεωπόνος (δυστυχώς δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας το όνομά του): «Μεσενικόλα μου καλέ / με τα πολλά σου τα πλατάνια / πλατάνια, πλατάνια / πλατάνια, πλατάνια / τα αιωνόβιάααα». Άμποτες να αποκτήσει και η Καρδίτσα τον δικό της ύμνο. Σίγουρα το αξίζει! Και μακάρι να έχει αναλάβει, πράγματι, ο διαπρεπής μουσικοσυνθέτης και ακτιβιστής Τσακνής ετούτη την πρωτοβουλία. Το οφείλει, άλλωστε, στη πόλη που τον γέννησε και τον άνδρωσε. Το οφείλει στην σπουδαία ιστορία της Καρδίτσας! 

Saturday 6 December 2014

Δεν θέλουν τον Σιούφα για Πρόεδρο Δημοκρατίας γιατί είναι κοντός!


Έχουμε πρόσφατα σημειώσει ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσανατολιζόταν να υποδείξει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Καρδιτσιώτη Νίκο Σαλαγιάννη. Ωστόσο, ωριμότερες σκέψεις φαίνεται, δυστυχώς, να απομακρύνουν την υποψηφιότητα του πολύπειρου και αγωνιστή πολιτικού. «Θέλουμε ένα υποψήφιο με μεγαλύτερο πολιτικό ανάστημα από του Νίκου» ακούστηκε από αρμόδια χείλη. «Γιατί όχι τον Δημήτρη τον Σιούφα;» έριξε την ιδέα εξ απορρήτων πρωθυπουργικός συνεργάτης. «Καλή ιδέα!» ανεφώνησε ο Πρωθυπουργός και έβαλε μπροστά το σχέδιο «Σιούφας για Πρόεδρος Δημοκρατίας». Εντούτοις, έτερος συνεργάτης φώτισε με τρόπο διαφορετικό την υποψηφιότητα του Καρδιτσιώτη statesman: «Καλός ο Δημήτρης – δε λέω. Με γιγαντιαίο πολιτικό ανάστημα. Στο φυσικό, όμως, ανάστημα χωλαίνει. Χωλαίνει πολύ. Δεν μπορούμε, αν μη τι άλλο για λόγους συμβολικούς, να πάμε σε έναν τόσο κοντό Πρόεδρο της Δημοκρατίας!». Άδικη η αιτία της απόρριψης του Δημήτρη. Και 100% απάνθρωπη και ρατσιστική. Αλλά και ανόητη. Γιατί τι σημασία μπορεί να έχει το νανοειδές φυσικό ανάστημα του Δημήτρη του Σιούφα, όταν το πολιτικό του ανάστημα φτάνει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη;

Friday 5 December 2014

Λουκάνικο έφαγε η Ασημίνα Σκόνδρα!


Πρόσκληση για το γνωστό  ως «γεύμα Καραμανλή», την Τετάρτη, έλαβε και η άξια βουλευτής Καρδίτσης, Ασημίνα Σκόνδρα. Πράγμα που, πέραν των άλλων, δείχνει εμφατικά και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η καθ’ ημάς δημόσια ζωή – ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, και πάντως αντάξιο της κρισιμότητας των περιστάσεων. Η Ασημίνα δέχθηκε ασμένως την πρόσκληση. Και έφτασε καμαρωτή στην διάσημη «Βοσκοπούλα» στα Βλάχικα της Βάρης. «Ταιριαστό μέρος για την Ασημίνα» σχολίασε κάποιος κακεντρεχής, ωστόσο τέτοια σχόλια αφήνουν παγερά αδιάφορη την δραστήρια βουλευτή. Όλα τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στην παραδοσιακή ταβέρνα. Με την Σκόνδρα να παίρνει δυναμικά τον λόγο προκειμένου να ξεδιπλώσει τις ενδιαφέρουσες όσο και σημαντικές σκέψεις της πάνω σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. «Καλά τα λέει η Ασημίνα! Θαυμάσιες ιδέες καταθέτει!» επεσήμαναν με θαυμασμό πολλοί παριστάμενοι βουλευτές. Με την Σκόνδρα να σχολιάζει την επικαιρότητα ασταμάτητα. Πράγμα που, ωστόσο, καθόλου δεν την εμπόδισε να γευτεί και το τεράστιο λουκάνικο το οποίο, κατά τις πληροφορίες, παράγγειλε. Ένα τεράστιο, χορταστικό λουκάνικο που το απόλαυσε χωρίς ενοχές, παρά τις επιπτώσεις που το νοστιμότατο (και λιπαρότατο) έδεσμα έχει σε χοληστερίνη και ουρικό οξύ – πράγματα που η Καρδιτσιώτισα θείτσα θα πρέπει να προσέχει, από τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία.   

Thursday 4 December 2014

Το παιδί είναι του Πασχάλη!


Βρέθηκε, τελικά, άκρη στο πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και πολλά χρόνια τους Καρδιτσιώτες τηλεθεατές και – κυρίως – τις τηλεθεάτριες· αλλά και την Ελλάδα όλη. Το 10χρονο παιδί την πατρότητα του οποίου αρνιόταν ο τραγουδιστής Πασχάλης είναι οριστικά δικό του – πλέον και με απόφαση δικαστηρίου! Η οριστική αυτή λύση οδήγησε σε πελάγη ανακούφισης όσους (και όσες) αγωνιούσαν (και δεν το έκρυβαν!). Το παιδί, λοιπόν, είναι του Πασχάλη. Οριστικά. Καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Το είπε και το δικαστήριο. Πράγμα που μας παραδειγματίζει, μαθαίνοντάς μας ότι απάνω στην έξαψη του έρωτα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή, να ελέγχουμε τους ερεθισμούς και τις εκτονώσεις μας, ώστε να μην υποστούμε συνέπειες οδυνηρές που θα μας ακολουθούν μια ζωή.

Wednesday 3 December 2014

Την Κυριακή συσκέπτονται οι Καραγκούνηδες!


Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου οι Καραγκούνηδες συσκέπτονται! Το γεγονός από μόνο του έχει τη δική του σημασία, όσο κι αν εγείρει τις γνωστές ενστάσεις από πολλούς και διάφορους: «Οι Καραγκούνηδες, για να συσκέπτονται, πρέπει πρώτα να μπορούν να σκέπτονται. Κι αυτό μάλλον είναι κάτι ξένο προς την ιδιοσυστασία τους!» σχολιάζουν πολλοί που ξέρουν τους Καραγκούνηδες από μέσα κι από έξω. «Εκτός κι αν, ως σύσκεψη, εννοούν την παράθεση των κοινότοπων προϊόντων της στενοκεφαλιάς τους...» συμπληρώνουν, αναφερόμενοι στην παγκοίνως γνωστή στενοκεφαλιά / χοντροκεφαλιά, ου μην αλλά και κουτοπονηριά, της συμπαθούς Καραγκούνικης συνομοταξίας. Όπως και να ’χει, την Κυριακή, πρωί-πρωί, κατά τις 11, στην έδρα του Αμφικτιονικού συμβουλίου, στον Παλαμά, έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση Καραγκούνηδων, η οποία θα επιτρέψει στους δυναμικούς καμπίσιους να δώσουν τα ρέστα τους. Θα περιμένουμε με ανοιχτά αυτιά τα αποτελέσματα της αξιοπρόσεκτης ετούτης Συνέλευσης, αφού είμαστε σίγουροι πως, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, θα ειπωθούν πολλά και σημαντικά πράγματα· θα ακουστούν από τα Καραγκούνικα χείλη μεγάλες αλήθειες, τις οποίες όλοι αξίζει ν’ ακούσουμε με τη δέουσα προσοχή. Γιατί όταν οι Καραγκούνηδες μιλούν, εμείς οι υπόλοιποι μόνο να ακούμε μπορούμε.

Tuesday 2 December 2014

Σπυρούλα η Καρδιτσιώτισα: «Θέλω να ερωτευθώ!»

 

Αχ, η Σπυρούλα! Έχουμε ήδη δει ότι πρόκειται για ένα κορίτσι Καρδιτσιώτικο που δεν είναι διαζευγμένο από το ταλέντο· καταπώς φαίνεται ούτε κι από την επιθυμία. Ο πρώτος της στόχος ήταν να εκφραστεί μέσα από τη γραφή, από το σμίλεμα λέξεων και φράσεων που οδηγούν σε δημιουργήματα ποιητικά. Και, όπως προ καιρού αναφέραμε, το κατάφερε, αφού και δημόσια ανάγνωση δημιουργημάτων της έκαμε, στο Παυσίλυπο, αλλά και υπόσχεση έλαβε ότι τα Χριστούγεννα θα δημοσιευθούν κάνα δυο στιχουργήματά της στον ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ! Τώρα, όμως, έχει κι άλλη μια επιθυμία: θέλει να ερωτευτεί! «Νομίζω πως έφτασε η ώρα! Επιτέλους, θέλω να νιώσω κι εγώ τον Έρωτα!» εκμυστηρεύεται η 29χρονη Καρδιτσιώτισα. «Να νιώσω το φτερούγισμα της καρδιάς, αυτό το πέταγμα στα αψηλά. Να μπει μέσα μου η ζωογόνος δύναμη του θεού Έρωτα!» συμπληρώνει. Ποιος μπορεί να υποτιμήσει μια τόσο βαθιά –και τόσο συγκινητικά διατυπωμένη– επιθυμία ενός κοριτσιού, το οποίο βαδίζει μάλιστα σε δρόμους ποιητικούς; Είναι βέβαιο ότι η επιθυμία της Σπυρούλας της Καρδιτσιώτισας, αργά ή γρήγορα, θα γενεί πραγματικότητα. Γιατί, όπως έλεγε και ο Κοέλιο, ο αγαπημένος συγγραφέας της Σπυρούλας, «όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις». Και η Σπυρούλα τον Έρωτα τον θέλει πολύ. Τον θέλει βαθιά - ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ετούτη την ώρα.