Sunday 1 September 2013

Καρδιτσομάγουλα


Όλα ξεκίνησαν σαν άκουσε κάποιον να προβαίνει σε ιταμούς χαρακτηρισμούς για το άτομό του: «Ας’ τον αυτόν, είναι υπάνθρωπος, είναι από την Καρδιτσομάγουλα». Ο Σπύρος, ο δυναμικός Καρδιτσομαγουλιώτης, δεν θα το άφηνε να περάσει έτσι. Ήξερε – και το ήξερε καλά – ότι η Καρδιτσομάγουλα, ο τόπος όπου γεννήθηκε και ζούσε, απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί πλανεύτρα. Αυτό, όμως, επ’ ουδενί σήμαινε ότι δεν είχε και τις δικές της χάρες, τις δικές της καλά κρυμμένες ομορφιές. Κυρίως σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού. Πρωτίστως οι άνθρωποι ήταν ο πλούτος της. Γιατί είναι κατοικημένη από κόσμο απλό, ανεπιτήδευτο, χωρίς ιδιαίτερες πνευματικές ή αισθητικές αναζητήσεις μεν, αλλά με δίψα για ζωή και θέληση για προκοπή. 
 
Γρηγόρης: ο σημαντικότερος κυνηγός πάπιας στον κόσμο είναι από την Καρδιτσομάγουλα!

 Ο τόπος του, η Καρδιτσομάγουλα, είχε μόλις πρόσφατα αναδείξει τον μεγαλύτερο παπιοκυνηγό, τον Γρηγόρη. Και επιστήμονες έχει βγάλει πολλούς: Τον Κουτσιούμπα τον οινοποιό, τον Βλαχοδήμο τον γεωπόνο, τον Κοτρώτσιο τον φυσικό. Και άλλους, πολλούς. Και υπαλλήλους καλούς. Και μικροεμπόρους. Και καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού. Και ποδοσφαιριστές ικανούς, που κοσμούν με την παρουσία τους τούς τοπικούς συλλόγους της Καρδίτσας. Όχι, λοιπόν, δεν θα ένιωθε κατώτερος ο Σπύρος. Σε καμία περίπτωση. Ειδικά τώρα που ετοιμαζόταν να πάει στην Αθήνα (για να σπουδάζει ψυκτικός στις σχολές Κοντολέφα) και να ρουφήξει τις ευκαιρίες που αναμφίβολα θα του δίνονταν στην πρωτεύουσα. Έτσι, σκεπτόμενος την κάθοδό του στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να μην σιγοψιθυρίσει, ίσως και με μια υπόνοια έπαρσης στο λόγο του: «Θα πάω να σκίσω βάρδουλα, κι ας είμ’ απ’ την Καρδιτσομάγουλα».

8 comments:

  1. Γεια σας. Και εγώ είμαι από την Καρδιτσομαγούλα!!

    ReplyDelete
  2. ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΙΜΑΙ. Β ΕΤΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.

    ReplyDelete
  3. Θανάσης Καταραχιάς εδώ. Και εγώ μωρέ από την Καρδιτσομαγούλα

    ReplyDelete
  4. Ευάγγελος Κεχριμπάρης, καθηγητής φιλόλογος, Καρδίτσα1 September 2013 at 17:53

    Καρδιτσομαγουλα. Ένας όμορφος τόπος. Όχι ίσως με μια κλασσική έννοια, αλλά με έναν ξεχωριστό δικό της, κατάδικό της τρόπο.

    Οι άνθρωποι της Καρδιτσομαγουλας, όλοι τους έξω καρδιά, δίνουν της δική τους απάντηση στο τι σημαίνει ευγένεια και ανθρωπιά. Αυτό το λέω από πρώτο χέρι, μέσα από προσωπική εμπειρία, καθώς υπηρέτησε περί τα οκτώ (8) έτη στην περιοχή.

    Είναι πλέον ή βέβαιον. Η ζεστή και ανθρώπινη Καρδιτσομαγουλα περιποιεί τιμή στην πόλη της Καρδίτσας.

    ReplyDelete
  5. παπα Θανάσης1 September 2013 at 19:23

    Δεν είναι πρόβλημα που οι Καρδιτσομαγουλιώτες είναι αγράμματοι. Και ο Χριστός μας αγράμματος ήτανε. Αλλά βαραίνει που είναι κλέφτες και λωποδύτες. Ο Θεός να σε φυλάει. Μην τύχει και αφήκεις ποδήλατο χωρίς κλειδωνιά. Αμέσως θα στο βουτήξουνε. Δεν πειράζει όμως. Ο Θεός να τους έχει καλά. Και αυτούνους και όλους τους αθρώπους.

    ReplyDelete
  6. Αλήθεια πόσο γραμματισμένοι είστε εσίς που διαπιστώνετε ότι οι Καρδιτσομαγουλιώτες είναι αγράμματοι; Που τα μάθατε τα γράμματα; Έχετε δει στατιστικά για την Καρδιτσομαγούλα; Ευτυχώς για σας που έγινε ο καποδίστριας και καταργήθηκε η κοινότητα. Διόδια θα βάζαμε για να περνάτε να την επισκέπτεστε!

    ReplyDelete
  7. Σωτήρης Κρανιάς1 October 2013 at 00:54

    Συμφωνώ με τον κ. Χαντζοπλάκη. Με εκφράζει απόλυτα η θέση του. Να σταματήσουν, παρακαλώ, οι αυστηρές κρίσεις για μια περιοχή που έχει πολύ πλούτο, και όχι μόνο οικονομικό. Μια περιοχή που έχει τίμιους ανθρώπους, αρκετά μορφωμένους, δουλευτεράδες. Λίγη περισσότερη προσοχή δεν θα έβλαπτε.

    ΥΓ. Κύριε Χαντζοπλάκη, επειδή είμαι πολύ μεγαλύτερός σας σε ηλικία, θυμάμαι έναν βουλευτή Χαντζοπλάκη, βουλευτή της πόλης μας. Έχετε μήπως κάποια σχέση μαζί του; Ευχαριστώ και σας χαιρετώ.

    ReplyDelete
  8. Είναι λάθςο που γράφετε ΄οτι η Καρδιτσομαγούλα δεν έχει μόρφωση.Αρκεί να δείται πόσους επιτυχόντες εχει καθε χρόνο που μπάινουν στα πανεπιστήμια.!

    ReplyDelete