Monday 29 September 2014

85% έδωσε στον Λαζόπουλο η Καρδίτσα!


Η περασμένη Τρίτη ήταν μια ιδιαίτερη Τρίτη για όλους τους Έλληνες· κυριότατα, όμως για τους Καρδιτσιώτες. Και τούτο γιατί ανέμεναν με ξέχειλη αγωνία την πολυαναμενόμενη επανεμφάνιση του Λάκη Λαζόπουλου στις μικρές τους οθόνες. Η αγωνία είχε ανέβει ίσαμε κει που δεν παίρνει στην μαγευτική πόλη της Θεσσαλίας. Τα τηλέφωνα έσπασαν μέρες πριν από την πρεμιέρα της εκπομπής του Λαζόπουλου. Ο ένας φίλος ειδοποιούσε τον άλλον. Ουδείς επιτρεπόταν να μείνει ανενημέρωτος. Και κάποτε η μεγάλη μέρα έφτασε. Εκείνη την Τρίτη, την περασμένη Τρίτη, δεν κουνιόταν φύλλο στους Καρδιτσιώτικους δρόμους. Τα σπίτια, τα κομψά Καρδιτσιώτικα σπίτια, είχαν όλα ανοικτούς τους δέκτες τους σε ένα συγκεκριμένο κανάλι. Και με το που αρχίνησε η εκπομπή, σε κάθε σπιτικό της Καρδίτσας στήθηκε μια πραγματική γιορτή! Και έτσι, οι Καρδιτσιώτες εξασφάλισαν μια πλήρη ψυχαγωγία. Διασκέδασαν με την καρδιά τους. Αλλά και προβληματίστηκαν κοινωνικοπολιτικά. «Τα είπε έξω από τα δόντια ο Λάκης! Με γλώσσα που δεν χαρίζει κάστανα!», είπε ο ένας. «Τους τα ’ψαλε για τα καλά. Τους άλλαξε και πάλι την Παναγία!», είπε ο άλλος. Οι Καρδιτσιώτες είχαν εκτονωθεί αλλά και είχαν διασκεδάσει ίσαμε κει που δεν παίρνει. Με αποτέλεσμα να κάνει 85% στην Καρδίτσα ο δημοφιλής καλλιτέχνης· να σπάσει όλα τα κοντέρ. Αποδεικνύοντας ότι ο Καρδιτσιώτης, όταν έχει μπροστά του το καλό πράμα, το γουστόζικο και απολαυστικό, και θέλει και μπορεί να το εκτιμήσει.

Thursday 25 September 2014

Χάθηκε Καρδιτσιώτης στην Ομόνοια!


Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, χάθηκε 55χρονος Καρδιτσιώτης! Είχε ορίσει ραντεβού επί της ιστορικής πλατείας («έξω από του Μπακάκου») με συγγενικό του πρόσωπο που όμως άργησε στο προκαθορισμένο ραντεβού, με αποτέλεσμα ο Καρδιτσιώτης να περιηγηθεί για λίγο πέριξ της Ομονοίας και να χαθεί! Τελικά, και έπειτα από εναγώνιες αναζητήσεις του, περαστικός είχε την καλοσύνη να τον πάρει μαζί του και να τον οδηγήσει ξανά στην κεντρική πλατεία. «Δεν ήμουν πολύ μακριά τελικά, στην οδό Τρίτης Σεπτεμβρίου βρέθηκα, αλλά με έπιασε πανικός!», δήλωσε, με ειλικρίνεια που συγκινεί, ο τυχερός-άτυχος Καρδιτσιώτης. Tέλος καλό όλα καλά.

Sunday 21 September 2014

Έπιασαν κορόιδο τον Καρδιτσιώτη Διονύση Τσακνή!


Αλγεινή εντύπωση σε όλους τους Καρδιτσιώτες, αλλά και σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες των οποίων η καρδιά πάλλεται στους ρυθμούς της (απαιτητικής) τέχνης, προκάλεσε η (δυσάρεστη) είδηση σχετικά με τον εμπαιγμό του εκ Καρδίτσης ορμώμενου συνθέτη και τροβαδούρου Διονύση Τσακνή. Ο Καρδιτσιώτης καλλιτέχνης συνέθεσε μουσικό έργο προκειμένου να "ντύσει" την παράσταση "Θεσμοφοριάζουσες". Ένα έργο που προέκυψε έπειτα από μεγάλη κόπωση και με πολύ τίμιο ίδρωτα να χύνεται από την πλευρά του συνθέτη. Και με τα αποτελέσματα ομολογουμένως να δικαιώνουν ετούτη τη σκληρή προσπάθεια. Εντούτοις, ο δημιουργός, τουλάχιστον σύμφωνα με τις καταγγελίες του που, μάλιστα, διετύπωσε σε οργίλο ύφος, ουδέποτε έλαβε την υποσχεθείσα αμοιβή από τον παραγωγό της παράστασης, Θεοφάνη Κιρκινέζο. Τέτοια αδικία δεν τη θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος! Πολλώ δε μάλλον, που ο ευαίσθητος Καρδιτσιώτης αντιμετωπίζει και οικονομικές δυσκολίες, όπως, άλλωστε, οι περισσότεροι, με τούτη τη διαβολεμένη κρίση. "Ο Κιρκινέζος με έπιασε κορόιδο. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι..." δήλωσε, με περισσή οργή, ο αδικημένος καλλιτέχνης. Και, πιστός στις αγωνιστικές του παρακαταθήκες, συνέθεσε, πέρα από τη μουσική της παράστασης, και μια σκληρή επιστολή, η δημοσίευση της οποίας μοιάζει να ταρακούνησε για τα καλά τον παραγωγό. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται: "Ωρέ Τσακνή, πώς σε ενέπαιξαν κατ' αυτόν τον άτιμο τρόπο;" Ο Τσακνής είναι αγωνιστής καλλιτέχνης. Με περγαμηνές δημοκρατικών διεκδικήσεων. Είναι, πράγματι, να απορεί κανείς πώς έπιασε κορόιδο έναν υποψιασμένο αγωνιστή, με τέτοια εμπειρία στα αλώνια των κοινωνικοπολιτικών αγώνων, ένας άνθρωπος της εργοδοσίας, ένας άνθρωπος του Κεφαλαίου. Είναι να απορεί κανείς πώς κατάφερε να εμπαίξει έναν Καρδιτσιώτη! Γιατί, πιάνονται μωρέ ποτέ κορόιδα οι Καρδιτσιώτες; 

Saturday 20 September 2014

Ο Βάιος Βαρελάς κρυολόγησε!


Αγωνία σκόρπισε στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της Καρδίτσας μια είδηση που αγνοήθηκε από τοπικά Μέσα ή, κι όπου δεν αγνοήθηκε, πέρασε στα ψιλά. Ο αγωνιστής Βάιος Βαρελάς κρυολόγησε! Το γεγονός ετούτο έκαμε εντύπωση, δεδομένης της γενικής καλοκαιρίας, εντούτοις ο αίθριος καιρός δεν απέτρεψε το κρυολόγημα στον –κατά τα φαινόμενα– ευαίσθητο οργανισμό του Βαρελά. «Χρειάζεται ανάπαυση ο Βάιος. Τα δίνει όλα στον αγώνα και αυτό ίσως και να έχει κάνει κάπως εύθραυστο τον οργανισμό του», θα δηλώσει, με απροσποίητο ενδιαφέρον, άξιος και δυναμικός (και οπωσδήποτε 100% προοδευτικός) συναγωνιστής του. Και πράγματι, εδώ υπάρχει και μια βάση αληθείας. Γιατί ο Βαρελάς, τις τελευταίες μέρες, έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για την εκπόνηση ενός σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση. Με αποτέλεσμα να παραμελήσει την υγεία του (για χάρη ασφαλώς του γενικότερου συμφέροντος), και, μολονότι φορεί μέσα από το πουκάμισο, κατάσαρκα, και φανελάκι με τιράντες (photo), να κρυολογήσει. Οι ευχές ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου της Καρδίτσας τον συντροφεύουν μέχρι την οριστική νίκη στη μάχη κατά του κρυολογήματος.Άλλωστε ο Βάιος, γεννημένος αγωνιστής, ξέρει από μάχες. Όχι μόνο να τις δίνει, αλλά και να τις κερδίζει!

Friday 19 September 2014

Συνελήφθη Καρδιτσιώτης βατεύων πρόβατο!


 Την Πέμπτη το απόγευμα συνελήφθη, στην περιοχή των Σοφάδων, ο Θωμάς Κ., ιδιωτικός υπάλληλος, βατεύων πρόβατο! Το άτυχο ζώο, ιδιοκτησίας Ζαχαρία Μ., εξέπνευσε την επομένη. Τη σύλληψη του δράστη πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής. «Είναι συχνό φαινόμενο αυτό, στις Σοφάδες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσης. Άλλο, όμως, να το ακούς ή να το διαβάζεις, και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια!», δήλωσε, πραγματικά σοκαρισμένη, η κυρία Παναγούλα, αυτόπτης μάρτυς. «Το πιο απαίσιο ήταν η απέραντη ευχαρίστηση που έβλεπες στο πρόσωπό του ενώ πραγματοποιούσε με πρωτοφανή μανία ετούτη την ανομολόγητη πράξη…», σχολίασε ο κάτοικος της περιοχής, ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Γιολδάσης, που συνέβαλε καθοριστικά στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη του δράστη. «Περίεργο ον ο άνθρωπος. Μπορεί ενίοτε να προβεί και σε ανήθικες πράξεις. Δεν πα’ να ’ναι και Καρδιτσιώτης…», συμπλήρωσε, εν πλήρη απογνώσει, ο απόμαχος εκπαιδευτικός, προβληματισμένος πάνω στη φύση του ανθρώπου, πάνω στη φύση του Καρδιτσιώτη.

Saturday 13 September 2014

Ο Κώστας Καρράς έκρυβε ότι ήταν Καρδιτσιώτης!


Ένα θέμα μεγάλο –θα έλεγε κανείς τεράστιο, αν το δει στην πλήρη διάστασή του– έχει μείνει σκεπασμένο από την αχλή του χρόνου. Ο σημαντικός πρωταγωνιστής μας Κώστας Καρράς, που σχετικά πρόσφατα έδωσε και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, επιχειρούσε ολόκληρη τη ζωή του να κρύψει ότι είχε γεννηθεί στην Καρδίτσα! Ένα μεγάλο «γιατί;» πλανάται πάνω από τα κεφάλια πολλών προβληματισμένων Καρδιτσιωτών που τυχαίνει να γνωρίζουν την καταγωγή του δημοφιλούς ζεν πρεμιέ, καθώς και το γεγονός της μανιακής προσπάθειας απόκρυψής της. «Γιατί να θέλει να κρύψει ένας ηθοποιός –ένας οποιοσδήποτε ανθρωπος, βρε αδελφέ– ότι έλκει την καταγωγή του από τούτονα δώ τον ευλογημένο τόπο;», θα αναρωτηθεί, με ειλικρινή, ανεπιτήδευτη απορία, ο συνταξιούχος δάσκαλος (και 100% Καρδιτσιώτης) Θωμάς Βασαρδάνης. «Ο Κώστας ήθελε, από μικρό παιδί, να κάνει τη μεγάλη ζωή. Είχε φιλοδοξίες για λάμψη και class – ίσως ως αντιστάθμισμα της Καρδιτσιώτικης καταγωγής του», θα μας εκμυστηρευθεί διάσημος συμπρωταγωνιστής του. Και πράγματι, κάπως έτσι φαίνεται να έχουν τα πράγματα. Ο μετέπειτα λοχαγός Μαξ Ρόιτερ ή και αντιπλοίαρχος Έριχ φον Άουερ κίνησε για σπουδές στο Λονδίνο. Έμαθε να ντύνεται κομψά, να τρώει σε πολυτελή εστιατόρια, να συναναστρέφεται ανθρώπους της «υψηλής κοινωνίας» – ακόμη και να φορά γούνα! Πέραν του ότι άρχισε να συλλέγει πίνακες ζωγραφής, και επομένως να σμιλεύει για τον εαυτό του την εικόνα ενός λεπταίσθητου, ενός ντελικάτου, ενός εστέτ. Έτσι, όλων τούτων δοθέντων, έβλεπε ως βαρίδι την Καρδιτσιώτικη καταγωγή του· και έσπευδε να την κρύβει. Αυτά, συμπερασματικά, συμβαίνουν όταν κάποιος χωλαίνει ως προς την συνειδητοποίηση της σημασίας της καταγωγής του· ως προς την συνειδητοποίηση της αξίας τού να έχει τις ρίζες του στην ιστορική και (πολλαπλώς) εύφορη γη της Καρδίτσας!

Tuesday 9 September 2014

Πήδησαν Καρδιτσιώτη στη Μύκονο!


Πήδημα Καρδιτσιώτη, και μάλιστα γερό, έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα του Αυγούστου στη Μύκονο! Ο Ταξιάρχης Σ., γέννημα-θρέμμα Καρδιτσιώτης, οργανώνοντας τις πολυπόθητες (και από πολλού χρόνου σχεδιασμένες) θερινές διακοπές του, δύσκολα μπορούσε να φανταστεί τις οδυνηρές καταστάσεις που θα αντιμετώπιζε στο «νησί των ανέμων». «Ο Ταξιάρχης έναν πόθο είχε τα τελευταία χρόνια: να πάει διακοπές στη Μύκονο! Είναι καλό παιδί ο Ταξιάρχης, άριστου χαρακτήρα, με αγάπη και σέβας προς τους γονείς του και τους μεγαλυτέρους του. Τον είχε πιάσει, όμως, αυτή η μανία να φύγει από την Καρδίτσα για διακοπές. Να πάει ίσαμε τη Μύκονο. Και φαίνεται ότι πλήρωσε ακριβά αυτή την επιθυμία του...», θα δηλώσει συγκλονισμένη η μητέρα του. Ο νεαρός Ταξιάρχης δεν είχε βγει ποτέ από την Καρδίτσα. Επηρεασμένος, ωστόσο, από τις τηλεοράσεις και τα περιοδικά, θέλησε να αφήσει τη Λίμνη Πλαστήρα –τον μόνιμο τόπο των θερινών, οικογενειακών διακοπών– και να πλεύσει για τη νήσο Μύκονο προς αναζήτηση κοσμικότητας και περιπέτειας. Εκεί ήταν που συνέβη το μοιραίο... «Αντί για καμιά ξένη –κατά προτίμηση Σουηδέζα– που μου έλεγε μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ήθελε να βρει για να περάσει μερικές μέρες ξεγνοιασάς στη Μύκονο, κατάντησε να βιαστεί με τελείως ανορθόδοξο τρόπο. Ούτε στον χειρότερό του εφιάλτη δε θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα...», εδήλωσε συγκλονισμένος ο Καρδιτσιώτης πατέρας του Ταξιάρχη. Για να συμπληρώσει: «Τουλάχιστον, από αυτή την περιπέτεια ας βγει και κάτι καλό. Ας αρκεστεί ο Ταξιάρχης τα καλοκαίρια σε διακοπές εντός Καρδίτσας και ας αφήσει τα κοσμικά ταξίδια. Έχουμε και μεις εδώ στην Καρδίτσα σπουδαίες ομορφιές για να περάσει κανείς γιομάτες θερινές διακοπές. Ομορφιές πολύ ανώτερες από κάθε μέρος του πλανήτη, όπως π.χ. την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα. Ομορφιές που δεν τις φαντάζεται ο νους τ’ ανθρώπου!». Άδικο έχει ο συντετριμμένος Καρδιτσιώτης;

Saturday 6 September 2014

«Όξω από το ΝΑΤΟ!» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας!


Μέσα σε όλα τούτα τα ανομολόγητα πλανητικά που γίνονται και ακούγονται (αδικίες, πολέμοι και τα ρέστα), και που ο αχός τους φτάνει ίσαμε και την Ελληνική επαρχία, η Καρδίτσα δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Μια βροντώδης φωνή, το λοιπόν, ακούστηκε από τα βάθη της σημαντικής θεσσαλικής πόλεως – μια φωνή (100% συλλογική και συμμετοχική) που δεν μπόρεσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσης και τα – το δίχως άλλο – σημαντικά στελέχη του, με την αξιόλογη περί τα πολιτικά εμπειρία που τα διακρίνει αλλά και την αδιαμφισβήτητη ευαισθησία προς κάθε αδικούμενο, προς κάθε Ανθρωπο, αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους και να βροντοφωνάξουν: «Να λογαριαστούμε μια και καλή με τους ισχυρούς ετούτου δω του κόσμου! Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σ' αυτόν τον άδικο ντουνιά! Εδώ και τώρα όξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!». Ετούτη η σημαντική κραυγή, που την εφώναξαν στεντορείως (με ανεπανάληπτη Καρδιτσαίικη προφορά) τα ευαισθητοποιημένα στελέχη, έφτασε στα πέρατα της οικουμένης θορυβώντας τις ηγεσίες ολάκερου του πλανήτη!

Friday 5 September 2014

Ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας ΔΕΝ είναι από την Καρδίτσα!


Αναρίθμητοι Καρδιτσιώτες θεωρούν ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, είναι κι αυτός Θεσσαλός – και μάλιστα Καρδιτσιώτης. Δυστυχώς, όμως, τα πραγματικά δεδομένα έρχονται να διαψεύσουν μια τέτοια, ευρέως διαδεδομένη, εντύπωση. Γιατί ο άξιος βουλευτής της συμπολιτεύσεως δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της Καρδίτσας, αλλά από τα επίσης ιστορικά χώματα της Ηλείας, και πιο συγκεκριμένα του Πύργου! «Η παρανόηση πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι η φυσιογνωμία του Τζαβάρα φέρνει προς Καρδιτσιώτη...», θα σχολιάσει δημοτικός σύμβουλος της Καρδίτσας και δεινός φυσιογνωμιστής. Πράγματι, θα προσθέσουμε εμείς. Να που, κάποτε-κάποτε, τα φαινόμενα απατούν!