Friday 27 June 2014

47α Καραϊσκάκεια: η Καρδίτσα μυρίζει πολιτισμό!


Καρδίτσα και πολιτισμός είναι μεγέθη ενωμένα – σαν το κρέας με το νύχι. Η χθεσινή βραδιά είχε την ευκαιρία να το αποδείξει, για μιαν ακόμη φορά, και μάλιστα στην πράξη. Μιλάμε ασφαλώς για τα 47α «Καραϊσκάκεια» που έλαβαν χώρα στην ιστορική πλατεία της Καρδίτσας. Γιόμισε πολιτισμό η πλατεία, κι ο κόσμος, ο σημαντικός αυτός καρδιτσαίικος κόσμος, διψασμένος για πολιτιστικά δρώμενα, διασκέδασε με την ψυχή του μέχρις εκεί που δεν παίρνει! Μια τόσο σημαντική βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με τη Φιλαρμονική του δήμου που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν πολλά και σημαντικά ξένα συγκροτήματα, δείχνοντας ότι η Καρδίτσα αποτελεί πλέον ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο! Ιδιαίτερη εντύπωση έκαμαν τα χορευτικά δρώμενα, με τον Χορευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Καραγκούνα» να κερδίζει επάξια τα πρωτεία. Ακολούθως, στην σκηνή ανέβηκε, εν μέσω ζωηρών χειροκροτημάτων, ο σημαντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων, εντυπωσιάζοντας με τη δεξιοτεχνία των μελών του αλλά και με το μπρίο του. Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, με λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά του και με το καταστάλαγμα της σημαντικής εμπειρίας του, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού και της παράδοσης, όχι μόνο για την πόλη της Καρδίτσας αλλά και για ολάκερη την οικουμένη! Ιδιαίτερη έκπληξη (πάντα θετική) προκάλεσε ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα: η ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης», κ. Γιώτη, και των δημάρχων Παλαμά, κ. Πατσιαλή, και Σοφάδων, κ. Παπαδόπουλου! Πόσο σημαντικό στίγμα άφησε ετούτη η σύνδεση! Μέχρι τις 2 Ιουλίου θα βαστήξουν τα 47α Καραϊσκάκεια και όσοι πιστοί (και φίλοι του πολιτισμού) προσέλθετε.

Friday 20 June 2014

Τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ συνάντησε ο Τσιάρας!


Συνάντηση κορυφής  με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο ιστορικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων είχε ο Καρδιτσιώτης πολιτικός Κώστας Τσιάρας! «Έχω ακούσει πολλά για εσάς κ. Τσιάρα και χαίρομαι που επιτέλους σας γνωρίζω και από κοντά», είπε ο Κινέζος ηγέτης μόλις συνάντησε τον Καρδιτσιώτη πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο βουλευτής Καρδίτσης ευχαρίστησε τον Κινέζο πρωθυπουργό και ακολούθως οι δύο πολιτικοί άνδρες απομακρύνθηκαν από την ομήγυρι για μια εκ βαθέων συζήτηση στο γραφείο του κ. Τσιάρα και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών! Στις εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός απάντησε ότι ενημέρωσε τον Κινέζο ηγέτη για θέματα της Καρδίτσας! «Ο φίλος κ. Κετσιάνγκ έχει ακούσει πολλά για την ιστορική πόλη της Θεσσαλίας και εξεδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον για ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων στην Καρδίτσα», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας, ανοίγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης και δημιουργώντας ελπίδα σε όλους τους Καρδιτσιώτες.

Tuesday 17 June 2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 15η «Γιορτή Καραγκούνικης Πίτας»!


Η Καρδίτσα αν για κάτι φημίζεται, είναι η πίστη της στις παραδόσεις. Γιατί αν δεν στρέψεις την προσοχή σου ευλαβικά στο παρελθόν, δεν μπορείς να φκιάξεις όμορφο παρόν μήτε να σχεδιάσεις ελπιδοφόρο μέλλον. Ετούτη η προσήλωση των Καρδιτσαίων στις ρίζες του ευλογημένου αυτού τόπου είναι που έχει καταστήσει την θεσσαλική πόλη αξιοσέβαστη σ’ ούλη την οικουμένη. Στο πνεύμα αυτό, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτατη επιτυχία, για 15η χρονιά, η φημισμένη «Γιορτή Καραγκούνικης Πίτας». Η σημαντική αυτή εορτή έλαβε χώρα στο πανέμορφο Μοσχολούρι χαρίζοντας ευχάριστες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Γιόμισε πίτες η περιοχή! Και τι πίτες! Πίτες νοστιμότατες, καραγκούνικης κατασκευής και προέλευσης, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει! Όλοι οι παριστάμενοι Καραγκούνηδες καθώς και οι φίλοι τους έφαγαν, ήπιαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου τέτοια εποχή, με ακόμα περσσότερες Καραγκούνικες πίτες, με ακόμα περσσότερο Καραγκούνικο κέφι.

Saturday 14 June 2014

Ψητοπωλείον η "Καρδίτσα"


Γνωρίζουμε ότι η Καρδίτσα βρίσκεται παντού – τέτοιο δυνατό κύτταρο! Ωστόσο, κάθε φορά που βλέπουμε ένα Καρδιτσιώτικο στίγμα δεν παύουμε να νιώθουμε μιαν ευχάριστη έκπληξη. Μια τέτοια έκπληξη γεννά στον κάθε πεινασμένο συνάνθρωπό μας που θα βρεθεί στην Καλλιθέα το οβελιστήριο / ψησταριά επί της οδού Δημοσθένους 48 με την επωνυμία – τι άλλο... – «Καρδίτσα»! Το γνωστό στέκι της Καλλιθέας τιμά – και μάλιστα με το παραπάνω – την μεγάλη παράδοση της θεσσαλικής πόλεως στο καλό και πολύ κρέας. Σουβλάκι χοιρινό αλλά και κοτόπουλο από τα νοστιμότερα, επίσης χοιρινός ζουμερός γύρος αλλά και από κοτόπουλο, κεμπάπ και άλλες νοστιμιές εγγυώνται – χωρίς εκπτώσεις –  την τέρψη λάρυγγα και ψυχής! Το ψητοπωλείο βρίσκεται στην υπηρεσία του απαιτητικού καταναλωτή, του Έλληνα καλοφαγά, από το 1982, και είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του κάθε μέρα εκτός Κυριακής! Οπότε, όσοι ξέρουν από καλό κρέας έχουν βρει το στέκι τους, ένα στέκι που γνωρίζει να υπηρετεί την σημαντική παράδοση της Καρδίτσας στις απλές αλλά καλές γεύσεις. Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού η «Καρδίτσα» με κάθε παραγγελία άνω των 10 ευρώ προσφέρει ½ λιτρο coca cola ή μια μπύρα, ενώ, όταν το ύψος της παραγγελίας εκτοξεύεται στα 20 ευρώ και πάνω, τότε η προσφορά μετατρέπεται σε ενάμισο λίτρο pepsi cola ή δύο μπύρες! Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα οβελιστήριο / ψητοπωλείο που κρατά ψηλά τη σημαία της Καρδίτσας και εγγυάται συναρπαστικά γευστικά ταξίδια από αυτά που μόνο η ιστορική θεσσαλική πόλη ξέρει να προσφέρει.

Friday 13 June 2014

Μέλισσα τσίμπησε τον Μακρυνίκα!


Επικίνδυνη μέλισσα τσίμπησε, χθες το απόγευμα, τον Καρδιτσιώτη Χρήστο Μακρυνίκα! Ο 50χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, αν και έμπειρος στα θέματα της ζωής, επέδειξε ταραχή, ως μη ώφειλε, κατευθυνόμενος τάχιστα προς το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. «Πόνεσα αρκετά από το τσίμπημα, αλλά στο νοσοκομείο ήρθα φοβούμενος μήπως είμαι αλλεργικός», δήλωσε σε δημοσιογράφο του Νέου Αγώνα ο συμπαθής ιδιωτικός υπάλληλος. «Με τσίμπησε η παλιομέλισσα στο λαιμό και πρήστηκα. Αφαίρεσα, όμως, με προσοχή το κεντρί μόνος μου και τα υπόλοιπα ήταν απλά μια διαδικαστική υπόθεση...», επισήμανε ο Μακρυνίκας εφιστώντας ταυτοχρόνως την προσοχή σε όλους τους Καρδιτσιώτες, αφού ειδικά τώρα το καλοκαίρι τα κρούσματα τσιμπήματος από σφήκες και μέλισσες αυξάνονται επικίνδυνα. 

Καρδιτσιώτης και ο Θανάσης Πάτρας!


Όλη η Ελλάδα γνωρίζει  ότι ο καταξιωμένος τηλεπαρουσιαστής Θανάσης Πάτρας έλκει την καταγωγή του από την Καρδίτσα (κι όσοι – λίγοι – το αγνοούν, μπορούν να το καταλάβουν ακούγοντας και μόνο την προφορά του δυναμικού τηλεορασάνθρωπου ή ακόμη-ακόμη παρατηρώντας την ενδυμασία του). Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του είδηση και ενισχύει σημαντικά την εικόνα της θεσσαλικής πόλεως προς τα έξω. Αποδεικνύοντας ότι η Καρδίτσα μπορεί και γεννά προσωπικότητες με μιαν ευρύτερη εμβέλεια. Ο Θανάσης Πάτρας τιμά την πόλη της Καρδίτσας όσο λίγοι και έχει πολλά ακόμα να δώσει.